Zimski kućni vrtovi: Napravite kutak za pravo uživanje

0

Prava ste sanjalica koja voli mir i zelenilo, ali vam je zimi isuviše hladno i neinspirativno da uživate u ogoljenom parku ili šumi? Nemate baštu, previše boravite u zatvorenom prostoru i nedostaje vam taj meditativni dašak prirode u vašem ukruženju? Ništa nesavladivo – napravite svoj personalni zimski, zatvoreni vrt i uživajte u svežini biljaka uz dobru knjigu, muziku i topao čaj ili u društvu dragih ljudi.

Dizajneri enterijera često pribegavaju ovom konceptu, pretvarajući različite prostorije doma u ušuškane zelene kutke za uživanje. I to je zapravo prilično jednostavno: sve što vam treba je osunčano mesto i ukrasne saksije sa živim biljkama.

  1. Napravite prostor za sedenje pored prozora i staklenih vrata koja vode ka dvorištu ili balkonu. Iskoristite višak svetlosti da uredite pravu malu džunglu uz pleteni nameštaj, udobne jastuke, cveće i mnogo paprati.

2. Privucite trpezarijski sto što bliže prozorima i ukrasite ga patuljastim mediteranskim biljem u obliku topiarija:

Topiarije svojim geometrijskim oblikom dodaju strukturu prostoru i automatski ga “omekšavaju”. Ovako ljupke, zgodne su za sve prostorije.

3. Preuredite neiskorišćeni deo prostora u ćoše za čitanje. Lirasti fikus (Ficus lyrata) i ogrooomna pletena fotelja naprosto zovu na popodnevnu dremku.

4. Inspirativno ćoše u kojem ćete manje dremati, a više čitati moglo bi da izgleda ovako:

5. Pretvorite kupatilo u mali vrt. U ćošak stavite nekoliko velikih glinenih saksija sa raskošnim biljkama: one će vam biti zahvalne na vlazi u vazduhu, a vi ćete u kući imati pravi mali spa centar. Celu priču upotpunite lako održivom orijentalnom krparom na podu.

6. Prazan prozor možete da dekorišete retro policama koje ćete da popunite baby-biljkama. Svemu dodajte starinsku stolicu na ljuljanje i uživajte u ugođaju.

7. Oživite svoju dnevnu sobu biljkama. Postavite ih uz prozor za pojačane svetlosne efekte na lišću, što će podići vaše raspoloženje.

8. Čak i majušna soba može postati zimski vrt: Jednostavno ubacite udobnu okruglu stolicu od ratana i nekoliko cvetnih saksijica po želji. Chez vous, uvek je proleće! 🙂

9. Ako nemate vremena da se bavite prirodnim biljkama, uvek se možete odlučiti za njihove verodostojne, veštačke verzije. One svakako neće doneti blagodeti u vidu čišćenja vazduha, ali će izgledati lepo i odmarati vaše oči:

Ukoliko ipak preferirate pravo cveće, birajte one biljke koje dobro filtriraju vazduh, uklanjaju štetne materije iz okruženja i unose dodatne količine kiseonika za zdravlje i dobro raspoloženje.

Areca palma (Dypsis lutescens) važi za najbolju čistačicu vazduha, a na dobrom glasu su i kaktus Sanseverija alijas svekrvin jezik, koji je dobar za spavaće sobe (začudo! 😀 ), kao i prelepi gerber koji kiseonik proizvodi noćuĐavolji bršljan (zlatna puzavica), zeleni ljiljan i palma sreće (Chamaedorea elegans) imaju sposobnost uklanjanja formaldehida i drugih toksičnih materija iz vazduha, pa su naročito pogodni za kupatila, a tu su i ciklamaorhideja, drvo životaaloe vera i mnoge druge korisne i lepe biljke.

Autorka: Erna Bučinski
Photo: pinterest

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime