Zbog nestašice MMR vakicne u Šapcu, mnoga deca još nisu krenula u vrtić

0
Foto: Shutterstock

U predškolskoj ustanovi “Naše dete” u Šapcu, od 148 upisane dece njih 70 nije vakcinisano.

Nove količine vakcina trebalo bi da stignu do kraja septembra, izjavila je dr Dragana Radojičić, načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje u Šapcu.

“Očekujemo novu tranšu koja treba da stigne do kraja septembra. To je 540 doza, što će biti dovoljno da se vakcinišu sva propuštena deca i da se vakcinišu deca 2017. godište koja primaju u drugoj godini života tu vakcinu. Što se tiče MMR vakcine, ona je u svim okruzima u problemu da kažemo svima nedostaje vakcina i ne postoji mogućnost da kolegama iz Doma zdravlja Šabac nabavimo iz nekog drugog okruga”, rekla je Radojičić.

Ona ističe da su uspeli da dobiju trideset doza iz susednih opština kojima nisu potrebne do nove isporuke vakcina.

Ovo nije prvi slučaj nestašice MMR vakcine u zemlji.

MMR je vakcina koja sadrži tri komponente (podvakcine), protiv: morbila (malih boginja) ; mumpsa (zaušaka) i Rubeole. Ona štiti od veoma opasnih zaraznih virusnih infekcija.

Svaka komponenta MMR vakcine je brižljivo pripremljena da ne izazove infekciju, već odbrambenu reakciju detetovog organizma (što je suština imunizacije).

Veoma je važno da deca prime sve vakcine, a pogotovo MMR vakcinu onda kada je ona propisana kalendarom imunizacije, jer smo prošle zime bili svedoci da je čak trinaestoro ljudi izgubilo život od posledica malih boginja koje su dobili. Od trinaestoro preminulih, bilo je troje dece.
Kalendar obavezne imunizacije u Republici Srbiji možete pogledati na OVOM linku. 

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime