Zaustavljena vakcinacija: Nestašica MMR vakcina u Novom Pazaru

0
Foto: pixabay.com

U novopazarskim zdravstvenim ustanovama već nekoliko dana vlada nestašica MMR vakcina koja se daje protiv morbila, zaušaka i rubeola, zbog čega se trenutno deca ne vakcinišu, iako je u jeku epidemija malih boginja.

Kako prenosi radio “Sto plus“, ovu informaciju potvrdio je i direktor Zavoda za javno zdravlje u ovom gradu Šefadil Spahić, koji je rekao da je do nestašice došlo zbog povećane potrošnje.

– Prethodne godine smo trošili dnevno po pet ili šest doza MMR vakcine, a ove 20-30 doza. Ne raspolažem svim informacijama, ali verujem da smo na osnovu podataka o potrošnji iz prošle godine trebovali određen broj vakcina za ovu. Očigledno taj broj nije dovoljan da zadovolji sadašnje potrebe – kazao je Spahić.

On je dodao da je ta zdravstvena ustanova obavestila nadležne institucije o nastalom problemu, i da veruje da će u narednih nekoliko dana u Novi Pazar stići kontingent MMR vakcina.

– Koliko ja znam, nedostaju nam samo MMR, a ne i vakcine protiv hepatitisa B – rekao je Spahić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, na teritoriji Novog Pazara i Tutina od morbila je obolelo 347 osoba, dok je obuhvat MMR vakcinom dostigao 86 odsto.

Od komplikacija prouzrokovanih malim boginjama preminula je jedna žena iz Novog Pazara i muškarac iz Tutina.

Izvor: Blic

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime