Zašto novorođene bebe plaču bez suza?

0
Foto: pixabay.com

Jeste li primetili da plač mališana tokom prvih nedelja njihovih života često nije praćen suzama? Možda ste se zabrinuli kada ste to videli, a sigurno se pitate zbog čega se to dešava.

Donosimo vam objašnjenje. Odgovor je, zapravo, vrlo jednostavan:

 

Novorođene bebe ne mogu da proizvedu prave suze zato što njihove suzne kesice u tom periodu još uvek nisu dovoljno razvijene.

U mnogim slučajevima, nerazvijene suzne kesice mogu biti zapušene plodovom vodom izvesno vreme nakon rođenja.

Svaka beba je rođena sa bazalnim suzama, što znači da će njihove suzne vrećice proizvesti dovoljno vlage da njihove oči budu vlažne i zdrave. Prave suze kod beba javljaju se između 3. i 12. nedelje starosti. U nekim slučajevima, proces može potrajati i do prvih nekoliko meseci bebinog života.

“Bebine suzne vrećice se još uvek razvijaju nakon rođenja i potpuno je normalno da ne puštaju suze u prvih nekoliko meseci”, kaže pedijatar Tanja Remer Altman.

Interesantno je to što, uprkos nedostatku pravih suza, novorođene bebe refleksno plaču. To je pojava slična tome što odraslima pođu suze kada, na primer, seku luk.

Pored toga, bebe su rođene i s tek delimično funkcionalnim pljuvačnim žlezdama. U početku, hrana za bebe je potpuno tečna, tako da ne postoji potreba za pljuvačkom. Tokom prva tri meseca bebinog života, njene pljuvačne žlezde će se aktivirati i onda dolazi do drugog problema – gutanje sopstvene pljuvačke, što je veština koju beba tek treba da razvije. To je jedan od razloga zbog kojeg bebe često balave.

Ako ste primetili, ili se možda i uplašili zbog čega vaše novorođenče plače bez suza, ne brinite se. Sigurno nije jedino. Verujte prirodi, ona se pobrinula da svako pitanje “zašto” ima svoj logičan odgovor.

MamaKlik.rs/Moj pedijatar

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime