Zašto je folna kiselina baš toliko važna?

2
znacaj folne kiseline
znacaj folne kiseline

U prvom trimestru trudnoće svim trudnicama se preporučuje da piju folnu kiselinu. Koliko znamo i njoj i da li znamo zbog čega je toliko važna.

 

Šta je folna kiselina?

Folna kiselina ili vitamin B9, je jedan od vitamina B kompleksa. Organizmu je potrebna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i drugih novih ćelija. Folna kiselina zbog toga spada u jedan od najbitnijih elemenata za očuvanje zdravlja bebe. Preporučuje se njen unos pre začeća i u prvih 12 nedjelja trudnoće. Osim što štite plod, folati su bitni i za imunitet, zdravlje srca, mišićnog i nervnog sistema. Folna kiselina sprečava razdražljivost, umor, depresiju, dekoncentraciju i nesanicu. Trudnicama je preporučuju jer učestvuje u stvaranju DNK i RNK, genetskog materijala organizma i zbog toga je posebno je važna kada tkiva i organi brzo rastu (trudnoća, detinjstvo).

 

Zašto je folna kiselina  toliko važna?

Uzimanjem folne kiseline smanjuje se procenat oštećenja nervnog sistema novorođenčeta za 50-80 odsto. Preporučuje se da folnu kislenu svakodnevno uzimaju sve žene  koje planiraju trudnoću ili trudnice u ranoj trudnoći.

Dokazano je da neadekvatan unos folne kiseline prie začeća i u toku prvih 12 nedjelja trudnoće dovodi do defekta neuralne cevi kod fetusa. Važno je napomenuti da se većina oštećenja uzrokovanih deficitom folne kiseline pojavljuje u toku prvih nekoliko nedelja trudnoće.

Važnost folne kiseline i pre začeća

Folna kiselina ima esencijalnu ulogu u sintezi DNK  i delova RNK koji su potrebni za sintezu proteina u svim ćelijama. Zbog toga “brzorastuća” tkiva, kao fetus ili ćelije koje se moraju brzo obnavljati poput crvenih krvnih ćelija i ćelija  imunog  sistema, imaju veliku potrebu za folnom kiselinom.

izvori folne kiseline
izvori folne kiseline

Izvori folne kiseline koje se mogu uneti hranom su :

  • spanać,
  • narandža,
  • pasulj,
  • paradajz sok…

Ipak, hranom se ne mogu uneti dovoljne količine folne kiseline, te se svakako trudnice (kao i žene koje planiraju trudnoću) upućuju na dodatno uzimanje folne kiseline u vidu suplemenata. Oko ovoga najbolje je da se posavetuju sa svojim ginekologom, kako bi im trudnoća bila bezbrižna i uredna.

MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime