Zašto bi deca trebalo da se igraju napolju čak i po zimi?

0

Zima nam polako, ali sigurno sve više kuca na vrata. A to je period kada mnogi roditelji nerado izlaze sa decom napolje. Osim što su deca u zimskom periodu često bolesna, pa se bojimo da će se deca još dodatno razboleti, kada je zima decu treba obući u više slojeva, a tu su i šalovi, kape, skafanderi. Jasno je što se roditeljima baš i ne izlazi napolje.

Ipak, sa stanovišta zdravlja i razvoja deteta od ključne je važnosti da dete boravi napolju čak i zimi.

Nema razloga da dete provodi vreme ispred tableta ili televizora. Toplo se obucite i pravac napolje!

Evo samo nekoliko razloga zbog kojih je korisno biti napolju kada je hladno:

Jačanje imuniteta

Deca koja veliki deo detinjstva provode napolju generalno su zdravija jer su na dnevnoj bazi u kontaktu sa zemljom, životinjama i različitim bakterijama, što pomaže izgradnji njihovog imuniteta. Kada dete dođe u kontakt s različitim stvarima i bakterijama na prirodan način, manje je verovatno da će razviti autoimune bolesti i alergije. Zimsko vreme detetu nudi drugačije podsticaje nego što ima u drugim godišnjim dobima. Sneg, kiša, hladan vetar, niske temperature – to su sve elementi prirodnog okruženja koji se zimi ne čine tako prijatni. Ipak, deca se lako prilagode i mogu uživati u svakom trenutku. Važno je da su obučeni u toplu i slojevitu odeću (pazite da ipak nije previše jer  detetu koje je aktivno može biti vruće). Obucite im vodootporne tople čizme (ako idu kroz sneg), zaštitite im prstiće rukavicama i glavu toplom kapom. Izložene delove kože lica namažite nekom zaštitnom kremom. Budite pažljivi ako se igraju na otvorenom u planinama, tada ne zaboravite na zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom.

 Jačanje tela

Igrom u kući dete se ne može razgibati dovoljno. Deca vole da skaču po krevetu, da trče kroz hodnik, da se penju na komodu – jer svu tu svoju energiju treba negde da potroše. Igra na otvorenom mnogo je primerenija i mnogo brže umori decu. Zima nije izgovor da deca ne smeju napolje. Pustite ih da trče po igralištu, da se spuštaju niz tobogan, igraju loptom ili voze bicikl. Još više uživanja u pokretu pružiće sankanje, skijanje, klizanje, grudvanje, pravljenje sneška ili drugih oblika od snega. Čak i jednostavna šetnja kroz snežne staze vaše će dete učiniti srećnim, zdravim i jakim.

Razvijanje mašte

U doba razvoja tehnologije detetu je dostupno previše stvari. Ipak, dete treba pustiti da razmišlja i samo pronalazi rešenja, da mašta i upoznaje nove stvari. Mašta treba da se razvija kroz igru i uloge, pa je to jedan od razloga zašto ne smemo pustiti dete da previše gleda sadržaje na internetu. Uzmite dete za ruku i izvedite ga napolje jer se crtani filmovi najviše gledaju kada je napolju hladno. Deca se i u zimskim danima mogu igrati zanimljivih igara – postavite mu izazov neka izgradi ledeni dvorac ili nešto slično. Dopustite detetu da samo odredi oblike i scenario igre, neka se igra onako kako ono želi. Tako će otkriti uzroke i posledice. Ta iskustva su neprocenjiva za dete, a roditelj ne treba uvek da usmerava tok igre.

 Razvijanje logičnog razmišljanja

Igrom na otvorenom dete uči kako da reši probleme iz svakodnevnog života. Ako mu lopta padne iz ruku, mora da je podigne, ako želi da izgradi ledeni grad, mora napraviti kocke leda, sneška treba napraviti od manjih snežnih grudvi koje se valjaju po snegu… Igra na otvorenom nudi bezbroj mogućnosti za učenje o pravilnom redosledu procesa koji su neophodni za postizanje cilja. Okolina pruža bezbroj mogućnosti za takvu vrstu učenja, a još je učinkovitije kada se dete nađe zajedno s prijateljima. Kontakt i igra s drugom decom takođe podstiče logično razmišljanje. Pustimo decu da se razvijaju i uče u interakciji s drugom decom, bili oni malena ili nešto veća deca. Svaka osoba donosi specifična znanja i stvara specifične odnose.

 Proizvodnja vitamina D

Detetu je za zdravlje potreban vitamin D. Vitamin D se u telu proizvodi kada je ono izloženo ultraljubičastom svetlu. Već 10 minuta izloženosti suncu 2 do 3 puta nedeljno dovoljno je za stvaranje optimalne količine D vitamina koji je neophodan za rast i zdravlje organizma. Vitamin D podstiče apsorpciju kalcijuma koji je potreban za normalan rast i mineralizaciju kostiju i zuba. Osim fizičkog učinka, on deluje i na dobro raspoloženje, ispunjava nas energijom, poboljšava pamćenje i od sveukupne je dobrobiti za telo. Međutim, uvek pripazite pod kakvim se uslovima izlažete suncu. Duže izlaganje bez zaštite može biti štetno. Ako se zimi sankate ili skijate na snežnim padinama, zaštite svoje i detetove oči sunčanim naočarima.

Padom temperature često padne interes i sama ideja da se s detetom ide napolje. Uz malo više planiranja, prikladne odeće i obuće užitak je zagarantovan. Kako kažu u Švedskoj, ne postoji loše vreme, samo loša odeća. 🙂

Izvor: BabyCenter

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime