Zabava i igra: vaše dete – mali pronalazač!

0

“Proka pronalazač” je sjajna igra za decu uzrasta od 2 do 3 godine. Istovremeno je i zabavna i poučna, a vama će izazvati smeh kada budete čuli zaključke svojih mališana.

Deca su izuzetno zainteresovana za sve pojave koje ih okružuju. Predlažemo vam da trenutke koje provodite zajedno iskoristite i za nove igre kroz koje ćete na zabavan način da istražujete svet oko sebe. Jedna od njih zove se “Proka pronalazač”.

Kako se igra ova igra?

Veoma jednostavno! Sve što vam je potrebno jesu volja, slobodno vreme i nekoliko stvarčica iz kuhinje. Kroz ovu igru vaše dete upoznaje zakone fizike i hemije na veoma jednostavan i zabavan način, te donosi zaključke na osnovu “eksperimenata” koje zajedno radite.

VODA

Odličan materijal za igru i eksperimentisanje. Pomoću nje možete otkriti pod kojim se uslovima voda pretvara u paru ili led, šta se u njoj rastvara, a šta ne, kakvog može biti ukusa i zašto, šta pliva po vodi, a šta tone i sl.

Evo nekoliko praktičnih eksperimenata vodom

* Iznesite kocku leda iz zamrzivača, a zatim pitajte dete šta će se s njom desiti ako je ostavimo na toplom. Nije loša ideja da te odgovore zabeležite jer umeju da budu veoma duhoviti. Zajedno posmatrajte “pretvaranje” leda u vodu, a zatim uporedite detetove odgovore pre i posle izvršenog eksperimenta.

* Uzmite dve kocke leda, pa jednu stavite u čašu s hladnom, a drugu u čašu sa vrućom vodom. Pustite dete da dotakne obe čaše, a zatim ga pitajte u kojoj čaši će se led brže otopiti i zašto. Zabeležite odgovor.

* Operite zajedno lutkine haljinice, a onda pitajte dete gde će se pre osušiti – na osunčanom ili na senovitom mestu. Uvek tražite da vam podbrobno objasni svoj odgovor.

* Sipajte istu količinu vode u dve šerpice. Jednu stavite na vrelu ringlu, a drugu ostavite na stolu. Kada procenite da je voda iz šerpice na ringli već počela da isparava, dovedite dete u kuhinju, pa ga pitajte gde je nestala tečnost iz šerpice.

* Zajedno proverite šta se dešava s ukusom vode kada joj dodate šećer, a šta kada dodate so. Dajte detetu da proba.

* U dve prazne čaše sipajte po kašičicu šećera. U jednu čašu sipajte hladnu, a u drugu toplu vodu, zatim pitajte svog Proku pronalazača u kojoj čaši će pre nestati šećer i zašto. Zabeležite odgovor.

* U jednu čašu s vodom sipajte sirup od maline ili jagode i promešajte, a u drugu čašu takođe sipajte sirup i nemojte mešati. Posmatrajte šta se dešava i navodite dete na zaključke.

* U dublju posudu sipajte vodu, pa pitajte dete koji će predmet iz vašeg okruženja (kliker, balon, loptica, šibica, perce, plastična kašičica, sunđer…) plivati, a koji će potonuti. Porazgovarajte s detetom zbog čega neki predmeti tonu, a neki ne. Dobićete pregršt zanimljivih odgovora.

Male glave pune mudrosti:

“Led je procurio” (Tamara, 2 godine)

“U jednoj čaši je sok, a u drugoj more” (Jovan, 2,5 godine)

“Šećer se u vrućoj čaši ošurio.” (Danko, 3 godine)

“Kliker neće da potone, jer je providan.” (Zorana, 26 meseci)

“Malina je slađa, a jagoda lepše miriše.” (Bogdan, 2,5 godine)

SVETLOST I TOPLOTA

* Stavite jednu vazu sa cvećem u ormar, a drugu na prozor, pa iz dana u dan proveravajte koje cveće brže napreduje. Zatim jedno cveće stavite u hladnu, a drugo u toplu prostoriju, pa posmatrajte kako se razvija. Dete će shvatiti da bez svetlosti i toplote nema života.

* Razgovarajte s mališanom o propuštanju svetlosti, tj. istražite zajedno koji materijali propuštaju svetlost, a koji ne (papiri različite debljine i boje, tkanine, plastika, staklo).

* Zamračite sobu, uključite baterijsku lampu, pa se igrajte senkama na zidu. Pravite razne oblike, a dete neka pogađa koju životinju ste napravili. Pustite da senke igraju po zidu, pokušajte da uhvatite svoju senku, da pobegnete od nje… Postavljajte detetu pitanja.

Male glave pune mudrosti:

“Cveće je uvenulo zato što je usamljeno.” (Maša, 2 godine)

“Hajde da obučemo cveću kaput da se ne prehladi!” (Igor, 3 godine)

“Senka je pobegla jer se uplašila mraka.” (Dunja, 2,5 godine)

“Neću zeku na zidu, hoću pravog!” (Petar, 3,5 godine)

 

ELEKTRICITET

* Uzmite novinski papir, iscepkajte ga na sitne komadiće, dajte detetu češalj, protrljajte ga i recite mu da prinese češalj papirićima. Šta će se desiti? Zatim recite detetu da se očešlja i potom prinese češalj papirićima. Beležite detetove reakcije i zaključke.

* Naduvajte balon, snažno ga protrljajte o kosu i prinesite staklu. Neka vam dete odgovori na pitanje šta to pridržava balon za staklo.

Male glave pune mudrosti:

“Papirići su poludeli!” (Danica, 3 godine)

“Kosa mi se nakožila.” (Sandra, 2 godine)

“Balon spava na prozoru.” (Marina, 22 meseca)

 

Važna napomena roditeljima

Nemojte očekivati da dete pravilno definiše svoje zaključke. Cilj ovih istraživačkih igara jeste da dete nauči da zaključuje na osnovu onoga što vidi. Ovi mališani iz jednog vrtića doneli su pravilne zaključke, ali su ih iskazali svojim jezikom.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime