Voće mladosti: Koje je najbolje za mladalački izgled?

0
Foto: pixabay.com

Retki su ljudi koji ne vole voće – u njemu uživaju i deca i odrasli. Zbog svog slatkog ukusa često se nalazi na našim tanjirima, bilo da je reč o užini, doručku ili obroku nakon ručka.

Osim što je ukusno, voće je puno vitamina i minerala.

Ono nam pomaže da budemo zdravi, jača naš imunitet, a može doprineti i da izgledamo mlađe. U narednom tekstu vam donosimo koje voće je saveznik lepog i mladalačkog izgleda.

Voće bogato kolagenom

Verovatno ste čuli za kolagen. Mnoge kremice i pomade se hvale da u sebi sadrže ovu supstancu. Kolagen je prirodno prisutan u našem organizmu, i veoma je važan za njegovo zdravlje. Isto tako je važan i za elastičnu i zategnutu kožu lica. Međutim, njegove zalihe se s godinama smanjuju, pa tako u slučaju kože njena elastičnost postaje sve slabija, koža se opušta, i bore postaju sve vidljivije.

Kolagen je zapravo protein, a osim u koži, nalazi se i u kosi i zglobovima itd. Posle 25 godine života se proizvodnja kolagena u organizmu znatno usporava. Zbog toga je veoma važno da konzumirate voće bogato kolagenom. Voće bogato kolagenom su: lubenice, jagode, višnje, crvene jabuke, mango.

Voće bogato vitaminom C

Kada je reč o voću bogatom anti-age sastojcima, tu su najpre citrusi – limun, limeta, pomorandža, koji obiluju vitaminom C. Vitamin C podstiče sintezu kolagena i pomaže da koža izgleda blistavije i mlađe. Jedno istraživanje je pokazalo da žene koje svakodnevno unose dosta vitamina C imaju manje bora i lepšu teksturu kože.

Ukoliko započnete dan čašom vode u koju ste dodali sok od pola limuna, osim što ćete uneti vitamin C, podstaći ćete i prirodan proces oslobađanja od toksina što će, na duže staze, doprineti lepšem izgledu kože i većem nivou energije.

Za lepši izgled kože potrudite se takođe da bar nekoliko puta nedeljno jedete ananas.

Ananas putem aktivacije enzima prolidaze podstiče stvaranje kolagena čime se prevenira nastanak bora i poboljšava elastičnost kože.

Voće bogato antioksidansima

Antioksidansi u našem telu deluju na slobodne radikale i podmlađuju naše ćelije. Poznato je da je bobićasto voće najbogatije antioksidansima, zbog toga bi bar dva do tri puta nedeljno trebalo da pojedete bar šaku malina, borovnica, aronija ili kupina. Ukoliko ne možete da nađete ovo voće u svežem obliku, možete da kupite smrznuto ili sušeno.

Još jedno voće koje možda ne doživljavate kao voće, a koje predstavlja odličan izvor antioksidansa jesu masline. Masline sadrže obilje polifenola i vitamin E koji zajednički štite našu DNK od oštećenja i pomažu nam da duže izgledamo mlado i da se osećamo zdravije.

Maline, kupine, borovnice takođe sprečavaju razgradnju kolagena usled dejstva štetnog UV zračenja.

Ako želite mladalački izgled potrudite se da ove namirnice što više budu zastupljene u vašoj ishrani. Uz vas, voće će zavoleti i vaša deca, čime pravite dvostruku dobit. 

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime