Vežbanjem u trudnoći pomažete bržem razvoju mozga bebe

0
Foto: flickr.com

Zaista ima puno prednosti u umerenom vežbanju tokom trudnoće.

Da je  neko pre 30 godina rekao da bi trudnice trebale da vežbaju, ne samo zbog zdravije trudnoće, nego i bržeg razvoja mozga nerođene bebe, tome bi samo retki poverovali.

No, vremena su se promenila, a današnja istraživanja govore upravo u prilog tome.

Tako je jedno novije istraživanje otkrilo da redovno vežbanje tokom trudnoće povećava nivo razvoja mozga beba.

Drugim rečima, žene koje vežbaju u trudnoći svoje bebe mogu učiniti pametnijima.

Do tog su zaključka došli stručnjaci Univerziteta u Montrealu koji su proučavali mozgove novorođenčadi iz dve grupe mladih majki, a rezultate istraživanja preneo je sajt Woman’s Health. 

Jedna grupa žena vežbala je umerene aktivnosti tokom cele trudnoće, oko 20 minuta, tri puta nedeljno, dok druga grupa trudnica uopšte nije vežbala.

Kad su stručnjaci testirali mozgove beba, otkrili su da je kognitivna aktivnost beba čije su mame vežbale u potpunosti razvijena. Međutim, iako su ovo utvrdili, stručnjaci nisu bili sigurni koliko ta bolja razvijenost ostaje aktuelna u kasnijoj detetovoj životnoj dobi.

Zato se sada sturčnjaci intenzivno bave sličnim istraživanjima, ali na malo starijim bebama.

No, čak i ako se pokaže da bebe čije mame nisu vežbale s vremenom dostignu puni moždani potencijal, svejedno na snazi ostaje savet da bi mame tokom trudnoće trebale barem povremeno da vežbaju, najviše zbog svog zdravlja i bolje prepreme za porođaj.

Danas znamo da vežbanje u trudnoći ima niz pozitivnih učinaka i tokom same trudnoće.

Na primer – umereno vežbanje ublažava bolove u leđima, smanjuje rizik od trudničkog dijabetesa i može vam pomoći da bolje spavate. Bebama majčino vežbanje smanjuje rizik od gojaznosti. 

Ukoliko je trudnoća zdrava, ne bi trebalo da postoje nikakve prepreke za vežbanje tokom trudnoće. U zdravom telu zdrav duh važi i tokom drugog stanja!

MamaKlik.rs/Index.hr

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime