VAŽNO! Izbacite so iz bebine ishrane

0
Foto: pixabay.com

Ljudskom telu so je neophodna radi pravilnog funkcionisanja. Naši organi ne mogu da je stvore, tako da malu količinu soli ipak moramo da uzimamo kroz ishranu. Previše soli nije dobro ni za organizam odraslog čoveka, a pogotovo ne za bebe. 

Organi bebe su nežni, neki od njih su i dalje nezreli, kao na primer bubrezi koji se tek tokom godina potpuno razvijaju, tako da ih ne treba preopterećivati.

Do uzrasta od šest meseci, potreba bebinog organizma za solju zadovoljena je količinom sadržanim u majčinom ili adaptiranom mleku.

Čak i kada beba počinje da jede kašice od povrća i voća, bebinu hranu ne bi trebalo dodatno soliti, pogotovo imajući u vidu da ova hrana prirodno sadrži dovoljno soli. Osim toga, bubrezi deteta u toj dobi još nisu dovoljno razvijeni, tako da dodavanje soli u hranu može dovesti do teškog oštećenja ovih organa.

Postoje dokazi da konzumiranje previše soli od ranog uzrasta može dovesti do visokog krvnog pritiska u odraslom dobu, posebno u porodicama u kojima postoji istorija hipertenzije.

Kako začiniti hranu za bebe?

Trudite se da ne brinete da li je bebi hrana dovoljno slana. Zapamtite da bebe nikada ranije nisu probale slan ukus, pa one nemaju razvijen osećaj za slano kao odrastao čovek. S toga joj ni kašice neće delovati bezukusuno, niti “bljutavo”, kao što se vama mogu činiti. U bebino jelo uvek možete dodati neko začinsko bilje – ono ne samo da dodatno obogaćuje jelo, nego je i vrlo zdravo.

U bebine kašice možete dodati celer, svež ili sušen peršun, bosiljak, ruzmarin, semenke lana, malo limuna ili limunovog soka.

Svi ovi prirodni ukusi su vrlo zdravi, ali ni sa njima ne bi trebalo da se preteruje.

Kao što nutricionisti savetuju da se postepeno uvode nove namirnice u detetovu ishranu, to pravilo bi trebalo da važi i za začine. Da biste bili potpuno sigurni, predlažemo vam da primenjujete “Pravilo četiri dana”. Ovoga bi posebno trebalo da se držite ako neko u bebinoj bližoj porodici – roditelji ili braća ili sestre, imaju alergiju na neku nemirnicu.

Šta je “Pravilo četiri dana”?

Pravilo četiri dana pomalo se razlikuje od načina uvođenja novih namirnica za koje pedijatri obično preporučuju da se uvode tri dana zaredom. Pravilo četiri dana više podseća na eliminacijsku dijetu, ali je dobar način da sa sigurnošću utvrdite da vaše dete nije alergično ni na jedan začin. Takođe, ovo je dobar način da se utvrdi da li postoji neka preosetljivost na određenu hranu.

Osnovno pravilo ovog principa jeste da se nove namirnice uvedu u ishranu sa razmakom od četiri dana. Na primer, ako u ponedeljak date bebi šargarepu sa bosiljkom, nemojte joj ponuditi ovu hranu do četvrtka.

Na taj način ćete moći da procenite kako beba reaguje na određene namirnice, što je posebno važno ako neko u porodici pati od alergije na određene namirnice ili začine.

Ako sumnjate da vaše dete nije dobro prihvatilo neku hranu, “Pravilo četiri dana” će vam lakše omogućiti da izvučete pravi uzročnik, jer ovaj princip funkcioniše po sistemu eliminacije.

Koji god princip uvođenja namirnica da pratite, važno je zapamtiti da stručnjaci predlažu uvođenje novih namirnica ujutro ili u ranim popodnevnim satima – u slučaju neželjenih, burnih reakcija moći ćete brže da reagujete.

Alergijske reakcije obično se javljaju u prvih 24 sata nakon konzumiranja hrane, dok se digestivni poremećaji javljaju kasnije.

Posle pojedinačnog uvođenja nekoliko različitih namirnica u bebinu ishranu, možete početi da ih kombinujete, naravno pod uslovom da nije bilo neželjenih reakcija. “Pravilo četiri dana” ne morate da primenjujete nakon detetovih devet meseci, jer se pretpostavlja da je do tada beba probala dovoljno namirnica i da je mala verovatnoća da se razviju neke alergijske reakcije.

Dodatni saveti

Budite obazrivi prilikom pripreme hrane za bebeIzbegavajte da bebi dajete mesne prerađevine ili gotove soseve zbog velikog procenta soli koji sadrže.

Ukoliko kupujete gotovu hranu za bebe, prije nego što se odlučite za neki proizvod, pažljivo pročitajte njegov sastav kako biste se uverili da u njemu nema dodatka soli, niti šećera.

Verovali ili ne, pojedini proizvodi namenjeni bebama sadrže emulgatore, so i još poneke sastojke koji su veoma nepoželjni u ishrani čak i odraslih ljudi, tako da oprez nije na odmet.

TO ŠTO JE NA PAKOVANJU NAZNAČENO DA JE PROIZVOD NAMENJEN ODREĐENOM UZRASTU NE ZNAČI DA U NJEMU NEMA SASTOJAKA KOJI SU ŠTETNI PO BEBINO ZDRAVLJE.

Najbolje bi bilo da sami pripremate hranu za svoju bebu, bar u njenoj prvoj godini života, jer samo na taj način možete znati od čega se tačno sastoji obrok.

MamaKlik.com

 

 

 

 

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime