Vaspitači u vrtićima najavili obustavu rada i štrajk ispred Vlade Srbije

0
Foto: pixabay.com

Da stanje u prosveti u Srbiji nije idealno, to je odavno poznato. I dok iz Vlade najavljuju skorije poboljšanje statusa prosvetnih radnika, zaposleni u školama sve više izražavaju nezadovoljstvo uslovima rada i lošim položajem u kojima se već duže vreme nalazi njihova struka. Nezadovoljni su, takođe, i zaposleni u predškolskim ustanovama – vaspitači, medicinski radnici i pomoćno osoblje. 

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije zatražio je da se plate zaposlenima u vrtićima povećaju za 15 odsto.

U cilju ispunjenja njihovih zahteva, Sindikat je najavio i jednodnevnu obustavu rada vrtića ili štrajk ispred Vlade Srbije. Insistiraju da im se neko od nadležnih obrati i razgovara sa njima.

U organizaciji Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije 14. novembra 2018. godine održana je konferencija za štampu na kojoj je predsednica Sindikata Ljiljana Kiković iznela ukupno materijalno stanje zaposlenih u predškolskom vaspitanju i obrazovanju Srbije i veliko nezadovoljstvo zbog povećanja plata zaposlenih za 7% Odlukom Vlade Republike Srbije o budžetu za 2019. godinu

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja Ljiljana Kiković kaže da su zaposleni u vrtićima diskriminisani, jer je budžetom za narednu godinu za njih predviđeno povećanje plate od sedam odsto, dok su zaposleni u osnovnim i srednjih školama dobili povećanje od devet odsto. Ona je u svom izlaganju ukazala da je glavni uzrok lošeg materijalnog položaja zaposlenih u tome što lokalne samouprave uglavnom ne poštuju odluke Vlade Republike Srbije i plate zaposlenim određuju prema sopstvenim procenama pravdajući se uvek nedostatkom sredstava u lokalnom budžetu.

Kiković dodaje da ne žele svoja prava da ostvaruju preko leđa dece, ali da će na to biti prinuđeni ukoliko nadležna ministarstva ne odgovore pozitivno na njihove zahteve.

Inicijativa Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije da se finansiranje plata za predškolce izmesti iz lokalnih budžeta u budžet Republike Srbije nije predviđeno ni budžetom za 2019. godinu što među zaposlenima dovodi do velikog nezadovoljstva i smatraju da su diskriminisani u odnosu na osnovne i srednje škole.

Foto: pixabay.com

S obzirom da su neke predškolske ustanove i u proteklim godinama sa procentima povećanja plata ostali uskraćeni, tako da u nekim ustanovama plate zaposlelnih su u značajnoj meri umanjene u odnosu na osnovne i srednje škole, pa čak i među samim predškolskim ustanovama bilo je različitog povećanje plata i neredovnost isplata plata, što se odrazilo i na različit materijalni položaj zaposlenih.

Zaposleni u predškolskim ustanovama nemaju pravo na potpunu obustavu rada i morali bi da obezbede minimalni proces rada, što podrazumeva da nekoliko najvećih vrtića prime svu decu i da svi zaposleni dođu na posao u te vrtiće.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime