Utiče li dojenje na opuštenost grudi?

0
Photo: pixabay.com

Doktor Rinker je rekao da se nada da će nova saznanja pomoći ženama da ne strahuju za svoj fizički izgled nakon perioda dojenja.

Nije bilo razlike kod žena koje su dojile i koje nisu

On je sa kolegama sa Univerziteta u Kentakiju sproveo istraživanje u kom su učestvovale 132 žene koje su u se u periodu od 1998. do 2006. godine odlučile na zahvat povećanja ili podizanja grudi. Većina žena je bila bar jednom u drugom stanju, a gotovo 60 odsto njih je bar jednom dojilo dete. Tim naučnika je detaljno prikupio podatke od svake pacijentkinje, među kojima su bili i podaci o visini, težini, veličini grudnjaka koji su nosile tokom trudnoće, o tome da li su nekada bile pušači.

Tom prilikom je ustanovljeno da nema razlike u nivou ptoze – što je klinički naziv za opuštenost nekog organa, među ženama koje su dojile i onih koje nisu, ali su ustanovili da se nivo opuštenosti grudi povećavao s brojem rođene dece, te da na opuštenost grudi u velikoj meri utiče trudnoća, odnosno hormoni koji se tad javljaju.

Pušenje jedan od važnih faktora opuštenosti kože

Ako ste nekad tokom života bili pušač ili ako i sad aktivno pušite, to vam može nepovoljno uticati na zategnutost kože. “Pušenje razgrađuje vezivno-tkivni protein koji se nalazi u elastičnim vlaknima kože, odnosno elastin, koji je odgovoran za zategnutost kože koja ‘drži’ grudi”, objasnio je dr Rinker. On je napomenuo da jedan od razloga opuštenosti grudi kod nekih žena može biti i nošenje neodgovarajuće vrste grudnjaka.

Izvor: Klokanica.24sata.hr

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime