Upozorenje roditeljima: Nikako ne stavljajte dete u auto-sedište na ovaj način!

0
Foto: flickr.com

S dolaskom hladnijih dana, oblačimo se toplije i čini se da je logično i da ostavite dete u zimskoj jakni u auto-sedištu. Ipak, to može biti ogromna greška, posebno u slučaju sudara kada može napraviti veliku razliku.

Zimske jakne, pogotovo one debele i od klizavih materijala, onemogućavaju dovoljno efikasno zatezanje sigurnosnih pojaseva. Osim toga, debele su i ne omogućavaju dobro zatezanje pojaseva preko deteta.

– Zimske jakne, skafanderi i uopšte debela i skliska odeća sprečavaju ispravno vezivanje deteta u auto-sedištu. Naime, pojas auto-sedišta, ili pojas od auta, da bi ispunili svoju zaštitnu funkciju moraju biti čvrsto uz detetovo telo. Debele jakne i slična odeća to onemogućavaju i prilikom sudara dete može iskliznuti iz pojaseva i ozbiljno se povrediti. Zamislite koliko vazduha istisnete iz jakni kada ih stavljate u vreće za vakuumiranje, koliko se one skupe. Taj vazduh se prilikom sudara izbije iz jakne i ostaje prazan prostor između pojaseva i deteta. Dakle kao da dete niste uopšte zategli – istakla je Jana Bosanac, savetnica za auto-sedišta udruženja Roda.

 

Iako vam se čini da ste dete dobro zategli, zapravo niste. Između detetovog tela i pojasa ostalo je mnogo mesta, a upravo je to ključno u slučaju sudara. Tako dete može lakše izleteti iz auto-sedišta kao da nije ni vezano.

Car-crash testovi s lutkama u zimskim jaknama pokazali su koliko je to opasno. Lutke su izletele iz auto-sedišta bez obzira što su dobro vezane. To povećava rizik od vrlo opasnih povreda glave, vrata, preloma i smrtnog ishoda.

Dodaci za utopljavanje u autu mogu biti opasni

Takođe treba napomenuti da se na našem tržištu prodaju mnogobrojni dodaci za auto-sedišta koji imaju proreze za pojaseve i slično, pa se reklamiraju kao idealna stvar za hladne dane u auto-sedištu, pojašnjava Jana Bosanac.

Dodaje da je važno znati da se u auto-sedištu ispod deteta ne sme stavljati ništa što nije odobrio sam proizvođač baš tog auto-sedišta.

Izvor: espreso.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime