U Srbiji se svakoga dana prevremeno rodi 11 beba

0
Foto: pixabay.com

Jedna od deset beba rodi se pre vremena, širom sveta. U svetu se, tako, svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba, od čega oko milion umre.

U Srbiji se godišnje rodi više od 4.000 prevremenih beba, odnosno 11 svakoga dana.

Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 5 godina. Prevremeno rođenom se smatra svaka beba rođena pre punih 37 nedelja gestacije.

Da bi preživele, prevremeno rođenim bebama neophodna je podrška brojnih aparata i visoko obrazovanih, iskusnih i obučenih medicinskih stručnjaka.

Niz komplikacija

Nakon rođenja, prevremeno rođene bebe se mogu suočiti sa čitavim nizom komplikacija uzrokovanih njihovom nezrelošću: otvoreni arterijski duktus koji može uzrokovati probleme sa srcem, nizak krvni pritisak, krvarenje u mozgu, retinopatija povezana sa prematuritetom, brojne infekcije, respiratorni distres sindrom, bronhopulmonarna displazija, nekrotizujući enterokolitis, zastoji u disanju, hidronefroza, umbilikalna i ingvinalna hernija, hipotonija i hipertonija…

U zavisnosti od gestacijske nedelje u kojoj su rođena, procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60 odsto.

Najčešći problemi povezani sa prevremenim rođenjem su: kašnjenje u razvoju, retinopatija povezana sa prevremenim rođenjem, problemi u socijalizaciji, organska oboljenja (sistema za varenje, srca, pluća, oštećenja sluha ili vida), mentalna retardacija, teškoće u učenju ili poremećaj pažnje, cerebralna paraliza.

Ogroman stres za roditelje

Neposredno nakon rođenja, prevremeno rođena beba biva odvojena od majke, zbog neophodnosti posebnog lečenja i nege, koje je veoma komplikovano i najčešće zahteva intenzivnu negu.

U tim okolnostima, roditelji prevremeno rođene dece izloženi su ogromnom stresu, osećaju nemoć, krivicu, anksioznost, strah.

“Mali Div” pruža podršku

Pored pomoći stručnjaka, dragocena im je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom. Iz tog razloga, osnovano je Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali Div” koje pruža podršku roditeljima prevremeno rođene dece, tokom njihovog, često i višemesečnog, boravka u bolnici i mesecima i godinama nakon otpusta iz bolnice.

Članovi Udruženja su volonteri, a projekti se finansiraju zahvaljujući donacijama i usmereni su na poboljšanje kvaliteta lečenja i nege prevremeno rođene dece i jačanje roditeljske uloge i prisustva u ovom teškom procesu.

Svi projekti se realizuju uz konsultacije sa medicinskim stručnjacima, zahvaljujući kojima su oblikovani tako da konstruktivno i kvalitetno doprinesu zajedničkim naporima lekara i roditelja za što bolji ishod lečenja prevremeno rođenih beba.

Udruženje “Mali Div” sarađuje sa drugim nacionalnim udruženjima širom Evrope i sveta, uz podršku Evropske fondacije za brigu o novorođenčadi (EFCNI).

I ove godine, Udruženje “Mali Div” se pridružuje aktivnostima za obeležavanje Svetskog dana prevremeno rođene dece, koji se u našoj zemlji, ali i širom sveta obeležava se 17. novambra u cilju podizanja svesti u javnosti o problemu prevremenog rođenja.

Izvor: Blic

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime