U Institutu za majku i dete prva transplatacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika donora iz svetskog registra banke matičnih ćelija

0
Foto: pixabay.com

U Institutu za majku i dete prvi put je urađena transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika donora iz svetskog registra javno-porodične banke.

U sobi broj pet u Roditeljskoj kući pri “Institutu za majku i dete” nalazi se jednoipogodišnji hrabri dečak Matija koji se oporavlja posle važne intervencije.

Matija je i dalje je pod stalnim nadzorom lekara, i hematoonkologa i imunologa, ali za sada ide sve dobro. On boluje od retke genetske bolesti, dijagnoza mu je postavljena u Institutu, gde dobija i neophodnu terapiju, a gde mu je nedavno urađena i transplantacija u cilju zaustavljanja napretka bolesti.

Matijina majka Marina Ignjatović kaže da se bolest manifestuje koštanim deformitetima, mentalnim zaostajanjem, uvećanim organima, uvećanom jetrom ili srcem. “Osmog decembra je urađena tarnsplantacija, i 12. januara smo mi napustili sterilni blok u dobrom stanju, i sada smo tu. Matija, za sada je odlično, krvna slika je u redu”, navodi mama Marina.

Načelnica Sterilnog bloka-transplantacija, “Instituta za majku i dete”, Dragana Vujić kaže da za uspeh transplantacije mora da postoji određen broj mladih ćelija po kilogramu telesne mase primaoca. “Uzorak koji je Matija dobio je bio izuzetno dobrih karakteristika, jer on je dobio više nego dvostruko od onog minimuma koji je potreban za prihvatanje kalema”, objašnjava ona.

U “Institutu za majku i dete” prošle godine urađene su 24 transplantacije.

Šesnaestoro pacijenata dobilo je neophodnu pomoć zahvaljujući davaocima, a osmoro su sebi sami bili donori. Od početka godine urađene su četiri transplantacije.

Matične ćelije iz krvi pupčanika, koštane srži, ili periferne krvi koristi se u lečenju određenih oblika leukemije, bolesti limfnih žlezda, kod neuroblastoma – najmalignijeg tumora dečjeg doba. Pomažu i kod slabosti imunosistema i autoimunih bolesti, kod urođene malokrvnosti, slabosti koštane srži, određenih retkih bolesti.

Više o matičnim ćelijama i njihovom ogromnom značaju možete pročitati OVDE.

Izvor: RTS

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime