Trikovi za opremanje dečije sobe za igranje

0
Foto: mamaonline.rs

Opremanje dečije sobe može da bude posebno izazovno – stvari treba da su funkcionalne, a da opet budu zanimljive deci. Saveti o tome kako opremiti dečiju sobu za igranje donosi nam mama blogerka Jasmina. Post sa njenog bloga Mama online prenosimo u celosti.

“Još od kad smo saznali da čekamo drugo dete, muž je predložio da odmah počnemo sa proširenjem stana, za koje smo imali uslove. No, nisam se dala nagovoriti (zapravo nisam želela da trudna trpim majstore i radove koji se odlažu i protežu u nedogled). Naivno sam mislila da ćemo sa dvoje dece dobro funkcionisati u dotadašnjoj kvadraturi i da nam dodatne dve sobe nisu potrebne, bar ne još par godina…

Porođaj i prvi meseci uz dva deteta proleteli su kao tren. Uz obaveze i neprestanu akciju, nisam se ni okrenula, a već sam imala dve ćerke – jednu vrlo živahnu dvogodišnjakinju i drugu bebu od devet meseci koja nezaustavljivo puzi i sve više učestvuje u igri (čitaj:razbacuje igračke). Ubrzo, uz njih dve, igračke su bile svuda po stanu. Gazili smo preko njih, lomili se… Ni police od poda do plafona nisu bile dovoljne. Odluka o proširenju stana je, naravno, jednoglasno doneta. Nakon radova koji su se protegli  ceo mesec dobili smo još dve sobe i još jedno kupatilo. Marko je prvo, ambiciozno predložio da svako dete dobije svoju sobu. Kažem ambiciozno, jer do dana današnjeg, devet meseci nakon radova, deca i dalje spavaju sa nama u sobi. No, bar smo igračke sklonili iz dnevne sobe.

Odlučili smo da nove sobe opremimo tako da jedna bude soba za igranje, a druga za spavanje. U to vreme već sam bila mama sa dugim stažom, te sam znala puno caka kako praktično, a lepo opremiti dečije sobe, pogotovo onu za igru, gde će stalno biti prevrtanja, skakanja, padanja i koja će biti centar druženja.

Ovo su tri trika, koja su nama bila pun pogodak:

  1. Piši-briši zid

Foto: mamaonline.rs

U trpezariji već imamo crni piši-briši zid. Odlično se na njemu piše kredama i vrlo se lako briše. No, on je zbog svoje boje više privlačan nama odraslima, nego deci. Takođe, crni zid u trpezariji se ne nalazi od zida do zida sobe, te su deca često pisala i po belom zidu, koji nije namenjan za to. Epilog – krečili smo već tri puta. U dečijoj sobi zid za pisanje je sive boje i na njemu su oslikane planine. Deca su se oduševila kad su ih videle. Obe sive nijanse su piši-briši farba, tako da na ovom zidu može da se piše od poda do plafona, od jedne ivice, do druge. U trpezariji smo koristili boje za školsku tablu koje se prave u samo nekoliko nijansi, a za dečije sobe smo koristili baš boje za tu namenu (ja ih zovem piši-briši farbe), koje su dosta skuplje nego farbe za školsku tablu, ali je mnogo veći izbor boja i nijansi, pa vredi odvojiti malo više novca ukoliko želite da dečija soba bude zanimljivih boja.

Obožavamo ovaj zid i trošimo krede kao omanja osnovna škola.

 

  1. Vinil podna obloga

Foto: mamaonline.rs

Dugo smo se dvoumili šta da stavimo na pod dve nove sobe. Dilema je bila da li staviti parket koji imamo u ostatku stana (jasenov, beljen, nelakiran sa strukturama i skup kao vrag), uštedeti na laminatu (koji iako jeftiniji, može izgledati isto odlično, ali opet različito od onoga što već imamo u stanu) ili odabrati nešto treće, potpuno drugačije, drugačiji materijal, neke lude boje, dezene… Najviše sam navijala za ovu poslednju opciju, pogotovo zbog mogućnosti kreativnog dezena, jer – ipak se radi o dečijim sobama. Mislim da sam dane i noći provodila na sajtu Galerije podova, češljajući im sajt. Asortiman sam im, mogu se kladiti, znala bolje nego neki njihovi prodavci. Tako sam došla do vinila koji me je odmah oduševio. Nikada se pre nisam susretala sa njim, izgledom me je privukao, podsećao me je na linoleum, ali nisam ništa znala o njegovim karakteristakama. Kada sam zvala da se raspitam, prodavac mi je prilično  nahvalio vinil, zbog čega smo odlučili da ga stavimo u obe dečije sobe. Izabrali smo tarketov vinil, tirkizno plave boje. No, u ponudi imaju puno uzoraka, u boji, dečijih i klasičnih. Prodavac nije ni blizu nahvalio toliko vinil koliko bih ga ja nahvalila, sada nakon devet meseci upornog izrabljivanja od strane nas i dece.

Tri njegove karakteristike ga čine čudesnim:
– Po njemu se može pisati, švrljati, crtati svim i svačim. Do sada smo isprobali crtanje kredama, voštanim bojicama, hemijskom olovkom, flomasterima, temperama. Sve se skida u dva poteza krpe. Kad se umorim od držanja reda, ja svojim devojčicama kažem:„Hajde danas da pravimo haos“ i onda crtamo od poda do plafona sobe i svi uživamo u tome. Sva sreća da imamo zidove i podove koji to podržavaju.

– Na vinilu se mogu lepiti ukrasne nalepnice, trake. Naša omiljena igra je pravljenje „školice“ od izolir trake. (beskrajno hvala i našoj komšinici Mini koja živi sprat ispod nas, a koja se nikad nije bunila zbog našeg skakanja).

– Vinil je atraktivnog dizajna – mi imamo plavi vinil koji je upečatljiv, a ne bode oči. Osveži sobu i da joj neki neobičan izgled. Savršen je za dečije sobe.

Vinil često možete videti u ordinacijama, teretanama, sportskim salama i igraonicama. Lako se održava, kao što sam rekla, a svojim izgledom upotpunjuje sve vaše kreativne zamisli.

Već neko vreme planiram da ga stavim i u kunjinju, da zameni trenutne beživotne bež pločice.

 

  1. Šator/kućica za skrivanje
Foto: mamaonline.rs

U našoj sobi za igranje naša deca su prvo imala šator, a onda smo odlučili da ih obradujemo drvenom kućicom na koju mogu da se penju. Kućica sa jedne strane ima klasično penjanje, a sa druge tobogan. Ispod penjalice su police za igračke. Na kućici je i prozorčić iz kog deca obožavaju da vire. Pošto su nam deca još uvek relativno mala da bih ih samostalno ostavljala, a soba za igru nam je dovoljno velika, mi smo u nju stavili i jednu fotelju na razvlačenje. Tu čuvam decu dok se one igraju. Nekad mi  dozvole i da sednem na fotelju. A svakako dobro dođe kad nam neko dođe da prenoći. Pošto kućice od drveta nisu previše jeftine, umesto njih možete da nabavite i neki indijanski šator ili neki drugi, običniji. A ako ste kreativni, možete napraviti i svoj šator uz pomoć  ćaršava, kutije ili stolica, mogućnosti su razne…

Kada opremate dečije sobe, bilo da su one za igranje ili i za spavanje, gledajte da one budu dopadljivog uređenja i dizajna deci. Važno je da se mališani u njima osećaju prijatno.Takođe, ne mora nužno sve što je skupo da bude i najbolje. Nama je vinil bio čak šest puta jeftiniji nego naš parket, ali smo toliko oduševljeni njime da nam vredi više nego sve ostalo u kući. Kod dečijih soba gledajte da birate praktična rešenja, ona koja vam neće biti žao da se isprljaju ili možda oštete. Na kraju krajeva, u detinjstvu je najvažnija dečija igra. A igru ne smemo da sputavamo stvarima.

 

Jasmina Gavrilov Dražić, blog Mama online

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime