Taktilna stimulacija: Nežni dodiri koji pomažu rastu i razvoju bebe

0

Novorođene bebe su potpuno bespomoćne i zavisne od drugih. Njihovo čulo dodira razvijeno je već po rođenju, ali ga je potrebno i dalje stimulisati kako bi bebe mogle lakše da primaju informacije o spoljnom svetu.

Taktilna stimulacija, odnosno nežni, negujući dodiri, koji mogu biti pretočeni u laganu masažu, pomažu zadovoljavanju bebinih potreba za fizičkim kontaktom, ljubavlju, sigurnošću, stimulacijom i kretnjom.

Masaža i maženje bebe joj omogućavaju prvi osećaj sebe kao fizičkog bića.

Deca koja osećaju da su voljena, da o njima neko brine, imaju najbolju osnovu za razvoj. Roditelji kroz fizičku interakciju podstiču stvaranje zdravog emocionalnog povezivanja sa decom. Čak i dok deca odrastaju, njihova potreba da ostanu povezana sa roditeljima kroz dodir ostaje snažna.

Prednosti nežnih dodira i masaže

Negujući dodiri i masaža stimulišu rad hormona koji podstiču rast, poboljšavaju rad imunog, respiratornog i limfnog sistema, pomažu regulaciji varenja, cirkulacije, telesne temperature i brzine otkucaja srca, te uspostavljaju pravilne obrasce sna i budnosti. Bebe koje su mažene brže dobijaju na telesnoj težini, bolje jedu, manje plaču, mirnije su i imaju napredniji intelektualni i motorni razvoj.

U društvima koja podstiču fizičku privrženost, maženje, držanje ili nošenje beba, zabeležena je niska stopa fizičkog nasilja u odrasloj dobi.

Kako pružiti taktilnu stimulaciju?

Kontakt kože na kožu je naročito efikasan, a u najvećoj meri ostvaruje se prilikom dojenja. Takođe, masažom možete ublažiti grčeve i oraspoložiti bebu, možete je masirati nakon kupanja, a možete joj pomoći da se opusti tako što ćete je razmotati i pružiti joj mogućnost da se raskomoćena razigra.

U nastavku možete da pogledate jedan od video-vodiča za masažu bebe, koji su dostupni na youtube-u:

Nošenje bebe zadovoljava njenu potrebu za fizičkim kontaktom, udobnošću, sigurnošću, stimulacijom i kretnjom, a sve to podstiče neurološki razvoj.

Izbegavajte prekomernu upotrebu predmeta namenjenih za samostalno držanje deteta, kao što su nosiljke, ljuljaške i kolica.

Taktilna stimulacija i starije dete

Uobičajeni zagrljaji, maženja i masaže zadovoljavaju potrebe starije dece za dodirom, kao i fizičke igre poput rvanja i golicanja, u kojima treba da budete umereni i da pratite reakcije deteta.

Koristite zaigranost i igre kako biste podstakli fizičku, a samim tim i emocionalnu bliskost. Ako je vaše dete previše veliko da biste ga nosili, osigurajte bliskost tako što ćete ga držati u krilu i maziti.

E.B.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime