Svojim matičnim ćelijama iz krvi pupčanika sprečila pojavu dijabetesa tipa I

0

Četvorogodišnja Isla Robinson ušla je u istoriju kao prva osoba na svetu kojoj su transplantirane sopstvene matične ćelije, prikupljene tokom rođenja, kako bi se sprečilo da se razvije dijabetes tipa I.

‘Jednostavno je delovalo kao dobra prilika da se osiguramo’, rekla je Rejčel Veldon, Islina mama, povodom njihove odluke da sačuvaju matične ćelije 2011. godine. Sada kada smo uključeni u ovo istraživanje, osećamo se zahvalno – nastavlja Rejčel.

Islina porodica je izabrana zato što njen polubrat ima dijabetes tipa I. Isla i njena sestra Rubi su radile analize krvi u kojima je otkriveno prisustvo antitela, što je ukazivalo na to da postoji velika šansa da se i kod njih razvije dijabetes.

Rubi je dijagnostikovan dijabetes samo par dana nakon prve analize krvi. Od tada, Isla je išla na testiranje svakih šest meseci, da bi jednog dana njen tim lekara odlučio da sprovede terapiju matičnim ćelijama iz krvi pupčanika jer je već postala visokorizičan slučaj.

’Sva ispitivanja su ukazivala na to da će dobiti dijabetes, pa smo pomislili da, ako uspemo to da sprečimo, biće fenomenalno’, rekla je vođa studije Marija Kreg.

Krv je bila prikupljena iz pupčanika nakon što se Isla rodila, zaštićena krioprotektantima i čuvana na temperaturi od -160 stepeni Celzijusa u gasovitoj fazi tečnog azota. Već nakon par dana, krv je bila odmrznuta, pripremljena za terapiju i data putem infuzije tokom pola sata.

Pre infuzije, Isla je primila dozu antihistamina kako bi se sprečila eventualna alergijska reakcija. To je bio jedini deo procedure koji je uplašio malu, ali hrabru Islu koja je naišla na veliku podršku medicinskog osoblja.

Profesor Kreg kaže da je Isla prva od dvadesetoro dece kojima će biti transplantirane sopstvene matične ćelije iz krvi pupčanika.

Razne kritike upućene na račun privatnih banaka su povećale zabrinutost da će roditelji prestati da čuvaju matične ćelije zato što misle da ih možda nikad neće upotrebiti. Ali kako je profesor Kreg rekao, dokaz o vrednosti čuvanja matičnih ćelija je upravo ovaj slučaj. Smatra se da će matične ćelije imati glavnu ulogu u terapiji za stanja kao što su dijabetes tipa I, srčana oboljenja, infarkti i neurološka oboljenja.

Izvor: swissstembank.ba

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime