Sve o alergiji na sunce

0

Alergija na sunce je reakcija imunog sistema na sunčevu svetlost, najčešće u vidu crvenog osipa koji svrbi. Najuobičajenije lokacije na kojima se javlja uključuju „V“ izrez ispod vrata, zadnji deo šaka, spoljašnju površinu ruku i donje delove nogu. U retkim slučajevima reakcija kod pojave alergije na sunce može biti ekstremnija, izazivajući pojavu koprivnjače ili malih plikova koji se mogu proširiti i na kožu prekrivenu odećom.

DO DANAS NEMA DOKAZA O UZROKU NASTANKA ALERGIJA NA SUNCE, ALI SMATRA SE DA GENETSKE PREDISPOZICIJE, KAO I UZIMANJE POJEDINIH NAMIRNICA IMAJU VEZE SA ALERGIJOM.

 

PREVENCIJU ALERGIJE ČINE POSTEPENO I UMERENO IZLAGANJE SUNCU, ADEKVATNA ODEĆA, ŠEŠIRI I SUNČANE NAOČAri, KAO I UPOTREBA KREMA SA VISOKIM FAKTOROM ZAŠTITE.

Nega i zaštita dečje kože

Dečja koža, a naročito koža beba, je veoma osetljiva i sklona promenama pod uticajem spoljnih faktora. U periodima izlaganja suncu treba je zaštititi prvo odećom od pamučnih materijala svetlih boja, a ako je izlažemo suncu upotrebom krema sa najvišim zaštitnim faktorima. Potrebno je birati kreme sa što manje hemijskih sastojaka. Bebina koža je osetljiva i tuširanjem i kupanjem se isušuje. Potrebno ju je njegovati hidrantnim losionima posle kupanja.
Ukoliko je dete sklono alergijama, pre letnjeg perioda potrebno je posetiti lekara i raspitati se kako najbolje zaštititi kožu i ako je alergija u naglašenom obliku, kakvo lečenje je potrebno.

Tipovi alergijskih reakcija:

Blaga alergijska reakcija
Prvo izlaganje suncu može izazvati blagu alergijsku reakciju kad se odmah pojavljuju crvenilo, svrab, peckanje, osip, ali isto tako mogu se brzo ublažiti i povući. Dovoljno je staviti hladne obloge i skloniti se sa sunca i ovi simptomi će nestati. Ukoliko se ovo nastavi ili pogorša, svakako je potrebno potražiti pomoć lekara.

Polimorfna svetlosna erupcija
Ova reakcija nastaje pri samom izlaganju suncu i veoma je česta. Karakterišu je crveni osip na mestu izlaganja suncu. Nestaje nekoliko dana po prestanku izlaganja suncu, ali se postepenim sunčanjem smanjuju, odnosno ublažavaju te reakcije.

Prurigo nodularis
Ova alergija se javlja i na izloženim i neizloženim delovima tela. Karakteriše je veoma izražen svrab kože koja je pod čvorovima i izgleda kao zguljena. Lečenje je neophodno, a reakcija na lekove obično je spora.

Hydroa vacciniforme
Ova alergija liči na boginje i ostavlja ožiljke na koži deteta. Karakteriše je jako crvenilo kože sa mehurićima po koži. Lečenje je takođe neophodno.

Koprivnjača ili solarna urtikarija
Ova alergija liči na opekotine. Karakterišu je crvenilo i osip, a leči se upotrebom lekova po preporuci lekara.

Fotoalergijska erupcija
Ova reakcija nastaje delovanjem sunčeve svetlosti i hemijskih sastojaka, svega onog što nanosimo na kožu. To mogu biti kreme, losioni, parfemi, šminka… Pojačano znojenje u letnjim mesecima pogoduje zatvaranju pora kože i nastanku milija ili bubuljica oivičenih crvenilom koje ne svrbe. Reakcija kože pogodna je za razvoj ekcema i fleka koje se nekad mogu godinama zadržati na koži. Redovna higijena i pranje kože, kao i nošenje odeće koja omogućava da koža “diše” doprinose tome da ne nastaju ovakve reakcije organizma. Ovo je karakteristično za dečju kožu.

Potrebno je na pravilan način zaštititi kožu, a kod pojave bilo kakve reakcije na sunce potražiti savet lekara.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime