Stepen vakcinisanosti u Banatu na visokom nivou – Oko 95 odsto mališana redovno se vakciniše

0
Foto: MamaKlik.rs

Stepen vakcinisanosti na teritoriji severnog i srednjeg Banata na visokom je nivou. U Kikindi je više od 97 odsto mališana vakcinisano, a s obzirom na to da je bio školski rasput očekuje se povećanje broja vakcinisane dece. Na području Sredenjebanatskog okruga broj vakcinisane dece MMR-om je oko 98 posto – potvrđeno je na nedavno održanoj tribini “Vakcinacija dece i uzroci epidemije malih boginja” koja je održana u Zrenjaninu.

– Prema najnovim podacima više od 95 odsto dece vakcinisano je ne teritoriji grada Zrenjanina. Ovim je potvrđena velika odgovornost roditelja i zdravstvenih radnika, kao i čitavog društva kada je u pitanju zdravlje najmlađih. Ovoliki broj vakcinisane dece stvorio je dobar imunološki zid, te se time sprečava pojava epidemije u našem gradu – istakla je dr Žanka Subić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Zrenjaninu.

Na području Kikinde za sada nema ni jednog slučaja pojave malih boginja i možemo reći da je situacija pod kontrolom:

– Odziv roditelja kada je u pitanju vakcinacija na visokom je nivou. U ovom periodu imali smo nešto manje poseta dečjem dispanzeru. Najviše je bilo pacijenata sa visokom temepraturom što je i uobičajeno za ovo doba godine, u proveri smo da li je u pitanju epidemija gripa – istakla je dr Snežana Tomin, načelnica Dečjeg i školskog dispanzera u Kikindi.

Uprkos pojedinim natpisima po medijima, pa čak i formiranju Fejsbuk grupe koja podstiče nevakcinisanje dece jer navodno može izazvati autizam, mnogi roditelji u ovom delu Srbije odlučili su da vakcinišu decu:

– Imam bebu od osam meseci i do sada smo primili sve vakcine koje su potrebne. Nisam se dvoumila da li da je vakcinišemo ili ne, smatram da je to odluka i izbor svih roditelja, naša je da prihvatimo vakcinaciju – stava je mama Biljana S.

Od oktobra prošle godine do sada, na teritoriji Srbije dijagnostifikovano je oko 886 slučajeva malih boginja uključujući i područje Kosovske Mitrovice.

Epidemija malih boginja od početka godine prijavljena je u Novom Sadu i Leskovcu. Nedavno je u Surdulici i okolnim naseljima zabeleženo devet slučajeva pojave malih boganja, a sa smrtnim ishodom zabeležena su dva slučaja, jedan u Beogradu, a drugi u Nišu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekao je da će Srbija nabaviti MMR vakcine u zavisnosti od broja zahteva pacijenata, ali je najbitnije da ljudi žele da se vakcinišu.

On je apelovao da se uvažava stav struke da je vakcinacija neophodna i da je nevakcinisanje dece ozbiljan medicinski  i zdravstveni problem.

Ministar je takođe ukazao da su oboleli od malih boginja, koji su bili neodgovorni i nisu se vakcinisali, zauzeli istovremeno bolnička mesta, a država ima novi trošak, jer sa nabavkom vakcina treba biti oprezan. Uništavanje vakcine nekada je skuplje nego sama nabavka – zaključio je ministar. 

Bolest se manifestije opštom slabošću, temperaturom i malakasalošću. Boginje se pojavljuju u vidu “osipa” koji napre zahvata lice, vrat, pa se pruža preko celog tela, inkubacija je ustaljena i traje u proseku od deset dana do dve nedelje. Postoje tri stadijuma bolesti, a tokom poslednjeg pacijent je infektivan – upozoravaju stručnjaci.

MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime