Šta treba da znate pre nego što vaša beba prohoda

0

Za nesmetan razvoj bebe potrebno je da ona prođe sve faze koje prethode hodanju. Nije dobro, niti zdravo detetu nametati bilo kakve položaje tela i bitno je znati da se sve bebe razvijaju individualno. 

Pokreti koji prethode hodanju su pokreti okretanja bebe. Prvo se beba oslanja na bok i tada je jedna noga ispružena, a oslonac je na boku i ramenu. Beba tada podiže glavu i ispruža drugu ruku, a nogu savija što već liči na korak. Okretanjem na stomak ili obrnuto beba vežba motoriku i svi njeni mišići su aktivni. Isti ti mišići će učestvovati u koračanju kasnije. Pokreti okretanja na stomak i leđa su najčešći oko osmog meseca života. Kad uvežba sve pokrete okretanja, beba je spremna za podizanje. Kada savlada okretanje, beba dolazi u fazu da se podiže četvoronožno i da puzi, a potom i da pokuša da se podiže i pravi prve korake. Bilo kakvo forsiranje ili preskakanje redosleda može izazvati problem sa zglobovima i mišićima deteta kasnije.

Kad dete počinje da hoda
Nije tačno određeno kad dete treba da prohoda, to zavisi od stepena razvoja bebe i savladane motorike. Najčešći period prohodavanja je između 14 i 16 meseci, ali to može biti i par meseci ranije ili kasnije. Hodanje počinje kad je dete sposobno da se uspravi iz klečećeg položaja, kad uvežba da hoda uz pridržavanje, kada bude u mogućnosti da održi ravnotežu i prebaci težinu sa jedne na drugu nogicu. Ne treba forsirati samostalno hodanje deteta dok ono samo ne savlada sve elemente hoda jer se time mogu izazvati kasniji problemi u razvoju. Ukoliko roditelji smatraju da dete ima poteškoće prilikom pravljenja pokreta koji prethode hodanju ili teškoća pri hodanju i ravnoteži, svakako treba da potraže pomoć fizijatra.

Prve cipelice
Prve cipelice treba kupiti kada beba počne samostalno da pravi prve korake, dakle što kasnije, kada dete već samostalno hoda, a ne kada uči da hoda. One treba da podupiru skočni zglob deteta. Bitno je naglasiti da dete treba da nosi obuću samo kada hoda napolju, dok je po kući najbolje da bude u čarapicama koje ne klize ili u kožnim patofnama kako bi se “imitiralo” boso prohodavanje. Obuća takođe treba da bude bez anatomskog gazišta jer se detetovo stopalo razvija do 3. godine i ne treba ga do tad podupirati. Zglobovi i hrskavica kod bebe još uvek nisu razvijeni, tako da je kvalitetna i odgovarajuća cipela važan faktor u sprečavanju nepravilnog hodanja i eventualnih deformacija kičme kasnije. Cipelica može da bude duboka ako vam dete prohodava u jesen ili zimu, ali bez anatomskog uloška i što mekša i savitljivija. Hodanje se uči, a dete ako ne želi da hoda ne treba ga forsirati, kad bude spremno i sigurno polako će praviti prve korake.

Problemima sa hodanjem mogu doprineti loši postupci roditelja koji su često uzrokovani neznanjem ili neinformisanošću. Savet fizijatra uvek treba poslušati, a treba obratiti pažnju i na:

Prerano sedenje
Stavljanje deteta u sedeći položaj sa šest meseci ili ranije na duže vremena nije preporučljivo. Na pregledu kukova ako lekar potvrdi da je sa kukovima sve u redu, to nije razlog da se dete stavlja u sedeći položaj. Dete sedi i tako što ležeći na leđima podiže noge, pokušava da uhvati stopala. Na taj način vežba mišiće koji će mu služiti prilikom hoda. Sa kukovima jeste sve u redu, ali mišići nogu i skočni zglobovi još uvek su slabi i nerazvijeni. Pravo vreme kad dete treba da sedne na bok (nakon bočnog uspravljanja i sedanja iz četvoronožnog položaja) jeste otprilike krajem 10. meseca.

Korištenje hodalica i šetalica
U nekim zemljama korištenje hodalica i šetalica (dupka) je potpuno zabranjeno ili izbačeno iz upotrebe. Kod nas takođe nije preporučljiva upotreba ovih pomagala. Potrebno je znati da deca koja su koristila hodalicu ili šetalicu imaju kasnije problem sa održavanjem ravnoteže, a ukoliko nisu prošla fazu puzanja teško se snalaze sa preprekama kao što su pragovi, ivičnjaci… Problemi se takođe javljaju i kada se beba rano stavlja u hodalicu jer se stvara nepravilna navika hodanja, dete usvaja nepravilne šeme hoda. Tada se dete oslanja na prstiće i pre vremena ispruža koleno. Takođe se propušta i okretanje na bok na čvrstoj podlozi što je važno za razvijanje motorike.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime