Šta su Kegelove vežbe i zašto bi svaka trudnica, mama i žena trebalo da ih radi

0
Foto: pixabay.com

Promene tokom trudnoće i porođaja, menopauza i prekomerna telesna težina mogu da oslabe mišiće karlice. Zbog toga su nam neophodne Kegelove vežbe, koje primerno služe za jačanje mišića karličnog dna. Ove vežbe su neophodne i ako u trudnoći, nakon porđaja ili u kasnijem periodu žena ima problem sa nevoljnim mokrenjem. Osim toga, Kegelove vežbe se izvode i zbog poboljšanja osetljivosti i užitka iz vagine, kao i produženja seksualnog čina kod muškaraca. Takođe, žene koje ne doživljavaju orgazam, ovim vežbama ponekad mogu da poprave stanje i lakše stignu do orgazma.

Dr Arnold Kegel je još 1948. godine objavio studiju u kojoj opisao Kegelove vežbe za bešiku. Izučavao ih je kao metod koji bi trebalo da ojača mišiće donjeg dela karlice kako bi se sprečilo nekontrolisano mokrenje kod nekih pacijentkinja. Ovakve vežbe davale su dobre rezultate posle nekoliko nedelja, pa su zasluženo dobile svoj značaj u medicini.

Mišići karličnog dna su jako važni u trudnoći jer drže mokraćnu bešiku, matericu i creva. Zglobovi i ligamenti karličnog dna se u trudnoći razmekšavaju i slabe zbog uticaja hormona i uvećanja materice.

Kegelove vežbe su veoma korisne i svaka trudnica, ali i žena, bi trebalo da ih praktikuje bez obzira na to da li ima problem sa mokrenjem ili ne.

Vežbe je najbolje raditi sedeći na stolici, ili čvrstoj podlozi, ispravljene kičme i kolena razmaknutih u širini ramena. Utvrđivanje položaja mišića koje treniramo radi se tako što se dok sedimo pokušava simulirati sprečavanje mokrenja stiskanjem mišića između rektuma i vagine. Važno je da su noge razmaknute i opuštene, odnosno da su kolena uvek razmaknuta. Takođe, ako vam je lakše, kolena možete saviti, priljubiti ih uz podlogu, spojiti tabane i tako vežbati.

Foto: http://www.pregnancyrelated.com

Tipovi vežbi:

1. Vežba se radi tako što se sedeći u gore opisanom položaju polako stisnu i podžu mišići karličnog dna i tako jako stisnuti drže oko deset sekundi. Nakon toga se vežba ponavlja. Trudite se da mišiće stiskate što sporije. Korisno će vam biti ako u glavi zamislite lift koji se polako penje u zgradi ili cvet koji polako zatvara svoje latice. Dok izvodite ovu vežbu, probajte da brojite do 10 i da tokom brojenja što sporije stiskate mišiće. Za ovu vežbu dovoljno je 10 ponavljanja.

2. Vežba se izvodi na isti način kao i prethodna, samo što se radi brza kontrakcija mišića –  mišići jako stežu i odmah opuštaju. Stiskajte ih i opuštajte naizmenično u brzom ritmu dok brojite do 10. Zamislite u glavi neku lopticu koja pulsira. Za ovu vežbu je takođe potrebno 10 ponavljanja.

Prilikom vežbanja jako je važno da se normalno diše, odnosno da se dah ne zadržava, tako da možete i glasno brojati ako vežbu radite kod kuće. Vežbe možete ponavljati po nekoliko puta dnevno, kad god ste u prilici, a dovoljno je vežbati pet minuta.

Samo uporno i dugotrajno vežbanje donosi rezultate, zato nemojte odustajati.

Kad savladate vežbe nije potrebno da ih ponavljate samo kod kuće, već možete vežbati i dok ste u autu, u javnom prevozu, dok sedite negdje i čekate. Niko neće primetiti da vežbate, a vi ćete čuvati i održavati svoje zdravlje.

Isprobajte jedan test: Prilikom mokrenja pokušate da zaustavite mlaz urina, a potom da nastavite mokrenje. Ocenite da li vam je to uspelo i koliko vam je bilo teško to da uradite. Nakon toga vežbajte Kegelove vežbe mesec dana. Potrudite se da vežbate svaki dan. Nakon mesec dana, ponovite test sa zadržavanjem urina. Ako primećujete da kontrolišete mlaz urina, vaši mišići su već znatno jači i vi ste na sjajnom putu.

No, tu nemojte stajati – nastavite sa vežbanjem, jer je to dobro za vaše zdravlje i za vaš seksualni život.

MamaKlik.rs

Povezani Postovi

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime