Šta nam zaista govori težina bebe na rođenju

0
Foto: pixabay.com

Prvo, težina bebe na rođenju u velikoj meri zavisi od gestacionog doba, što znači koliko je vremena beba provela u materici.

Buduće tate, spremite se: milion puta će vas pitati koliko je vaša beba bila teška na rođenju. Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje novim roditeljima postavljaju prijatelji, rođaci, čak i nepoznati ljudi na ulici.

Čemu opsednutost porođajnom težinom? “Uopšte, to može biti dobar pokazatelj zdravlja bebe”, kaže dr David Hill. Drugim rečima, ono što svi ti znatiželjnici žele da znaju je da li je vaša beba rođena zdrava.

Ali, dok je težina na rođenju pravi pokazatelj zdravlja, broj nije savršen pokazatelj. Mala beba može biti bistrog pogleda i ružičasta, dok novorođenčad normalne veličine mogu imati mnoštvo zdravstvenih problema. To govori da postoji nekoliko opštih smernica koje nas mogu smiriti i pomoći nam kako bismo znali šta da očekujemo.

Težina bebe na rođenju i gestaciono doba

Prvo, težina bebe na rođenju u velikoj meri zavisi od gestacionog doba, što znači koliko je vremena beba provela u materici. Za bebe koje su rođene u terminu, prosečna težina je između 2,7 i 4 kilograma. Ali za one koji su rođene ranije ili kasnije, prosek je malo drugačiji.

“U većini slučajeva, ako je beba rođena prerano, ona će biti manja, a ako se rodi kasno, biće veća”, kaže Hill. “Dakle, prilikom procene težine pri porođaju, prvo što radimo je prilagođavanje gestacionoj starosti. Beba je možda mala u apsolutnom smislu jer je rođena u 36. nedelji, ali ako je njena veličina prosečna za 36-nedeljni termin, onda se smatra prosečnom. ”

Zbog toga što prevremeno rođene bebe ne dobijaju potpunu korist od razvoja u materici, one imaju veći rizik od zdravstvenih komplikacija, kao što su žutica, anemija, respiratorna oboljenja ili problemi sa srcem, pa često zahtevaju neonatalnu intenzivnu negu. Ipak, to što je prevremeno rođena beba manja od bebe koja se rodila u terminu, ne znači automatski da je manje zdrava.

Težina bebe na rođenju i genetika

Što se tiče beba koje su rođene u terminu, čak i ponekad izađu iz opsega od 2,7 do 4 kilograma, iz bilo kog razloga. Ponekad je samo genetika u pitanju – možda su oba roditelja sitnija ili su možda visoki i krupni. Međutim, često je manja ili viša od prosečne težine bebe odraz zdravlja majke.

Kada novorođenče teži manje od 90 procenata beba iste gestacijske starosti (stavljajući ih u 10. percentil), smatraju se “male za gestaciono doba” ili SGA. Često je SGA rezultat fetusa koji ne dobija punu količinu hranljivih materija ili kiseonika koji su potrebni za normalan razvoj organa i tkiva, što može proisteći od uslova koji utiču na mamu. Na primer, Hill kaže da hipertenzija nastala u trudnoći može smanjiti težinu bebe. Mogu se javiti i problemi sa srcem, respiratornim organima ili bubrezima. Pušenje i konzumiranje alkohola tokom trudnoće takođe mogu dovesti do SGA. “Nadam se da većina žena to zna i pre trudnoće”, kaže Hill. “Ali nikad ne možemo u dovoljnoj meri da ukažemo da je i tokom trudnoće to strašna ideja.”

Na drugom kraju spektra, ako beba teži više nego 90 procenata novorođenčadi iste gestacijske starosti (one su u 90. percentilu), smatraju se “velikim za gestaciono doba” ili LGA. To može biti uzrok gojaznosti mame ili viška telesne težine tokom trudnoće. Najčešće je vezano za gestacijski dijabetes.

Težina bebe na rođenju i dijabetes

“Majke koje imaju gestacijski dijabetes ili čak samo netoleranciju na glukozu mogu uzrokovati povećanje šećera u krvi svojih beba”, kaže Hill. Visok nivo šećera u krvi, zauzvrat, podstiče dečje telo da izvuče insulin, pa dobijamo veće, bucmasto novorođenče. “Ove bebe mogu biti toliko velike, da je prirodan porođaj teži ili čak zahtevaju da se rode carskim rezom”, kaže Hill. Carski rez je rizičniji i za mamu i za bebu nego prirodan porođaj.

“Nesumnjivo ima određenih zdravstvenih problema u novorođenom periodu koji su povezani sa SGA i LGA”, kaže Hill. “Iznenađujuće je da su ta pitanja ista: održavanje zdravog nivoa šećera u krvi. Deca sa nedovoljnom telesnom težinom nemaju adekvatne zalihe masnoća koje bi ih zagrejale ili podigle šećer u krvi. “Ako se njihov šećer u krvi suviše smanji, to može biti opasno po život, dodao je on, pa moraju dobiti prehrambene suplemente ili dekstrozu intravenski kako bi održale nivo šećera u krvi dok se ne stabilizuju i počnu da hrane normalno. Slično tome, kada se LGA beba rodi dijabetičaru ili osobi netolerantnoj na glukozu, završava sa stvaranjem previše insulina ubrzo nakon porođaja, što dovodi do pada njihovog šećera u krvi i zahteva intervenciju.

Hill kaže da LGA bebe često gube težinu prilično brzo nakon rođenja. Dok će većina beba normalne težine izgubiti oko 10 procenata svoje telesne težine pre nego što je ponovo ostvari, LGA bebe mogu da izgube još više. “Ako u prvoj nedelji gubi više nego 10 procenata beba koje su rođene sa prosečnom težinom, brinućemo se da ne dobija dovoljno hrane”, kaže Hill. “Ali ako mama ima dijabetes, stanje LGA bebe koja gubi više od 10 procenata svoje telesne težine nije toliko alarmantno – verovatno se vraća na težinu koju je trebalo da ima.”

S obzirom da i SGA i LGA nose rizike za zdravlje, “ako planirate porođaj kod kuće, uverite se da ko god da vam pomaže, bude svestan težine bebe koju je predvideo ultrazvuk i spreman da se pozabavi bilo kojim povezanim problemima”, kaže Hill .

Gde god da vaše novorođenče pripada- SGA, za nijansu manje, prosečno, malo veće, ili LGA – ono ima dobar potencijal da postane jedra, zdrava, srećna beba. Samo se uverite da ste zapamtili težinu vaše bebe na rođenju – i pripremite se za potpuno novu listu pitanja o težini dok vaše dete raste.

Izvor: Huffingtonpost.com

Prevod: Jasmina Gavrilov Dražić

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime