Šta je urtikarija (koprivnjača) i kako joj prilagoditi dečju ishranu?

0
Foto: flickr.com

Urtikarija (lat. urticaria) je jedna od najčešćih alergijskih manifestacija. Ime koprivnjača je dobila po tome što se po koži javljaju plikovi koji podsećaju na plikove kad nas ožari kopriva.

Urtikariju uvek prati svrab, dok su plikovi crveni, delimično i beličasti, nepravilnog oblika, često izdignuti iznad površine kože.

Urtikarija nastaje kada dete unese hranu ili lek na koji je alergično. Često se koprivnjača javlja u najranijem uzrastu, u prvoj ili drugoj godini života deteta, kada im uvodimo nove namirnice u ishranu, pa ne znamo da li su na neku od njih alergični ili ne. Bitno je naglasiti da, ako je dete alergično na neku namirnicu u prvoj ili drugoj godini, to ne znači da će tako ostati celoga života. Često alergija nestane posle nekoliko meseci ili par godina kad imunitet ojača. 

Alergijska reakcija može da se javi i posle nekoliko dana od prvog unošenja namirnice, ali i veoma brzo, pogotovo kod jakih alergena, kao što su belance ili kikiriki. Zato je važno da, prilikom uvođenja nove namirnice, tu namirnicu detetu dajemo bar tri dana uzastopno kako bismo isključili alergiju.

Kada počnete da uvodite nemlečnu ishranu detetu, dobro je da kupite antihistaminik, neki od sirupa za alergiju, i imate ga kod kuće.

Ako je vaše dete dobilo alergiju i sigurni ste da je to u pitanju, odmah mu dajte antihistaminik i odvedite ga lekaru. Najčešće je terapija antihistaminicima dovoljna ukoliko dete lepo diše i ne guši se, što će proceniti pedijatar. Terapija kortikosteroidnim injekcijama se primenjuje ako dete ima gušenje, otežano diše, ima “knedlu u grlu” ili zadebljao jezik.

Srećom, ovakve komplikacije se javljaju kod malog broja dece. Tada je terapija antihistaminicima dovoljna, koprivnjača u tom slučaju prolazi za nekoliko dana uz sirup za alergiju (antihistaminik) i adekvatnu ishranu (dijetu).

Dijeta za urtikariju (koprivnjaču)

Doručak: čaj (kamilica, nana, šipurak), hleb, kifle, dvopek, keks, mladi sir i kajmak, puter

Ručak i večera:

  • krompir (baren, pržen na ulju, pečen u ljusci), šargarepa i pirinač kao varivo ili u supi;
  • supe od povrća bez začina, juneća i teleća
  • meso: juneće, teleće, kuvano ili pečeno na ulju ili na plotni
  • voće: jabuka – oljuštena, kao kompot ili pečena

Mogu se koristiti so, šećer, ulje i brašno.

Ovakva dijeta se sprovodi dok ima koprivnjače i 3-4 dana posle. Posle toga postepeno uvoditi svakog dana po jednu vrstu nove hrane – pileće meso, jagnjeće meso, povrće – karfiol, boranija, kupus, pasulj, kiselo mleko i po malo voće.

U toku ove dijete zabranjeno je koristiti sve alergene namirnice i namirnice sa aditivima, kao što su:

  • suhomesnati proizvodi ( viršle, kobasice, salame, pršutu, suva rebra, slaninu i sl.), konzerve (sve vrste – voće, povrće, meso, pašteta i riba),
  • čokolada, orasi, kikiriki, lešnik, eurokrem, smoki, bombone, žvakaća guma
  • crveno voće: jagode, maline, kupine, kao i sokovi i slatko od njih;
  • breskve, pečurke, med, orasi, riba, jaja, filovan keks.

Dragana Martinović/Mamaklik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime