Srećni roditelji znače i zdravije dete

0

Ako želite najbolje svom detetu, prestanite da budete „helikopter“ koji stalno patrolira nad njegovim životom. Deca iz brakova u kojima su roditelji posvećeni jedno drugom žive zdravije od onih čije majke su strast i želje usmerile na decu, a ne na muža, smatra David Kod, dugogodišnji porodični terapeut i kolumnista časopisa „Wall Street Journal“.

Spretna, snalažljiva, uspešna deca ne trče po ceo dan na časove francuskog, violine, klavira, karatea… David Kod, autor svetske bestseler knjige „Odgajite srećnu decu, mislite na brak“ kaže da je današnji mit broj jedan u vezi sa roditeljstvom „što više pažnje deca imaju, to će kasnije biti bolja“. Smatra i da je „navalentno roditeljstvo“ bolest modernog doba.

− Prezaštićenost šteti razvoju deteta. Kada je roditelj koncentrisan samo na dete, žrtvuje svoju sreću i ugrožava sopstveno postojanje. Ako je vreme tokom dana posvećeno samo najmlađima, šta će jesti, kada će jesti, kada će se i s kim igrati…, to nije dobar model ponašanja. Roditelj je i ljudsko biće sa svojim potrebama, a ne samo reproduktivnom misijom − kaže Kod, dugogodišnji porodični terapeut i kolumnista časopisa „Wall Street Journal“.

On čak ide korak dalje u svom objašnjavanju, pa kaže da je preterani nadzor dece „uzaludno trošenje energije“, a smatra da je najveći dar koji možete dati detetu – da vi imate srećan i uzoran brak. To, veruje, stvara suštinski ispravnu sliku o svetu i životu. Ali, šta ako je dete samo po sebi zahtevno i traži vašu pažnju? Kod veruje da mnoge brige koje roditelji imaju oko dece su u stvari više usmerene na njihovu anksioznost i brak.

− Često mislimo da samo nemamo dovoljno vremena za svoje supružnike. Ali, kada se dvoje rastane, jedan roditelj obično postane blizak detetu – što znači da vremena ima, samo je pogrešno usmereno. U takvim situacijama roditelj nikako ne sme svoje dete da tretira kao prijatelja i da očekuje da on to radi isto. U takvim odnosima teže je poštovati i postaviti granicu koja mora da postoji da bi se oblikovao dečji karakter. Ako mu stalno povlađujete i ono uvek istera po svom, činite mu „medveđu uslugu“. Ljudi u kasnijem životu mu to neće tolerisati.

Izvor: ljepotaizdravlje.ba/Foto: Getty Images

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime