Sprečite opasne infekcije: Vodič za higijenu pumpica za grudi

0
Foto: pixabay.com

Mame treba temeljno da očiste svoje pumpice za grudi nakon svake upotrebe, zdravstvene su smernice američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), nakon što je registrovano da su neke bebe dobile ozbiljne moždane infekcije zbog nečiste opreme koja se koristi za izdajanje majčinog mleka.

Prikaz slučaja objavljenog od strane američkog CDC-a napominje da je, nakon što je rođena u 29. nedelji, beba tokom prvog meseca života razvila znakove sepse i moždanih napada, pre nego što joj je dijagnostikovana spastična cerebralna paraliza i zaostajanje u ukupnom razvoju.

Novorođenčetu je davano izdajano mleko koje je mama izmlazala pomoću vlastite, ali i bolničkih pumpica.

Utvrđeno je da je beba ovim putem zaražena retkom bakterijom Cronobacter sakazakii.

U izveštaju se navodi da su tragovi smrtonosne bakterije pronađeni u pumpicama za grudi novorođenčetove majke, u zamrznutim porcijama mleka, kao i u odvodu umivaonika.

Mama je navela da je pumpicu održavala na uobičajen način, ispirajući je sa sapunicom i vodom, bez ribanja i dezinfekcije. Izdajalica je sušena na vazduhu i odlagana u plastičnu torbicu.

U izveštaju stoji da je izvor zaraze nepoznat, ali i da pumpica, kontaminirana opasnom bakterijom, nije adekvatno čišćena i dezinfikovana što je dovelo i do kontaminacije mleka.

Novorođene i bebe mlađe od dva-tri meseca su u najvećoj opasnosti kada je reč o Cronobacter meningitisu, navodi doktorka američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Anna Bowen.

„Ovo je prvi slučaj u kojem je infekcija Cronobacter sakazakii povezana s kontaminiranom izdajalicom, ali postoje i drugi slučajevi u kojima su se bebe razbolele pijenjem mleka dobijenog pomoću pumpice, koja je bila zaražena različitim vrstama mikroba”, kaže Bowen.

CDC izdaje sledeće preporuke za higijenu pumpica za grudi

Pre svake upotrebe:

 • Perite ruke sapunom i vodom.
 • Pregledajte delove i sastavite čistu pumpicu. Ako je delove pumpice zahvatila buđ, bacite je i zamenite novom.
 • Očistite i dezinfikujte sve delove pumpice, naročito ako koristite zajedničku izdajalicu.

Nakon svake upotrebe:

 • Spremite izdojeno mleko na adekvatan način u sterilisane bočice, obavezno stavljajući etiketu sa datumom izdajanja i odmah ga odložite u frižider ili zamrzivač.
 • Pumpicu temeljito očistite maramicama za dezinfekciju.
 • Nakon izdajanja, očistite delove pumpe koji dolaze u kontakt sa dojkama što je pre moguće. Rastavite kompletnu pumpicu, i tekućom vodom temeljno isperite delove koji dolaze u dodir sa dojkama, kako biste uklonile preostalo mleko.
 • Ne stavljajte delove u sudoper za ispiranje. Ispirajte pod mlazom tekuće vode.
 • Delove stavite na čiste papirne ubruse što dalje od prašine i prljavštine, kako bi se osušili na vazduhu. Ne trljajte ih kuhinjskim krpama.

Za dodatnu zaštitu i uklanjanje mikroorganizama, CDC takođe preporučuje sterilizaciju kao završni korak:

 • Pumpicu barem jednom dnevno oprati četkom.
 • Sve delove sterilisati pomoću pare, kipuće vode ili mašine za suđe, tako što ćete podesiti program za dezinfekciju.
 • Sterilizacija je naročito važna ako imate bebu mlađu od 3 meseca, prevremeno rođenu bebu ili bebu sa imunološkim sistemom oslabljenim zbog bolesti ili lečenja.

Opreznost je važna, mada CDC navodi da je infekcija bakterijom Cronobacter sakazakii veoma retka, i da u SAD godišnje bude prijavljeno tek oko 4-6 slučajeva dece zaražene ovom bakterijom.

Ova bakterija je pronađena u različitoj suvoj hrani, uključujući i zamensko mleko, obrano mleko u prahu, biljne čajeve i skrob.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime