Slatka pita od bundeve – jesenji slatkiš broj jedan!

0

Bundeva je čest sastojak mnogih jela jer je bogata vitaminima i mineralima, ukusna i lako probavljiva. Njena boja ukazuje na to da je bogata beta karotenom, moćnim antioksidansom koji štiti organizam i jača imunitet. Sadrži vitamine C, E, K, B1, B2, B3, B6, gvožđe, folnu kiselinu, kalcijum, te fosfor i kalijum. Upravo zbog kalijuma, bundeva se kotira kao moćan diuretik i preporučuje se osobama koje imaju problem sa zadržavanjem vode u organizmu. Zbog toga što ima malo kalorija, koristi se i u dijetalnoj ishrani. Može da se jede kuvana, pečena ili sirova. Mi vam predstavljamo…

…JESENJI RECEPT OD BUNDEVE ZA SOČAN SLATKIš BROJ JEDAN! U OVOM RECEPTU BUNDEVA SE DINSTA, A KORE MAŽU PUTEROM:

Sastojci

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 100 g putera
  • 100 ml ulja

Suva smesa

  • 5 kašika griza
  • 10 kašika šećera – ili 5 kašika meda
  • 1 kašičica cimeta
  • 150 g mlevenih oraha

Smesa sa bundevom

  • 1 kg očišćene i izrendane bundeve
  • 3 kašike šećera – ili 3 kašike kokosovog šećera
  • 1 kesica vanilin šećera

Sirup

  • 300 g šećera – ili 200g agavinog sirupa
  • 300 ml vode

Priprema: Prvo pripremiti smesu sa bundevom. Izrendanu bundevu zajedno sa šećerom i vanilin šećerom staviti u dublju posudu i promešati. Posudu sa bundevom staviti na vatru i na srednjoj temperaturi dinstati dok bundeva ne omekša i dok ne ispari tečnost. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

U posebnoj posudi pomešajte griz, šećer, cimet i mlevene orahe. U manju posudu staviti maslac i ulje, pa staviti na vatru da se maslac rastopi i sjedini sa uljem. Kore podeliti za pet rolata, tako da se za svaki rolat odvoji po tri kore (trebalo bi da ima 15 kora).

Na radnu površinu raširiti jednu koru, poprskati je mešavinom maslaca i ulja i posuti sa dve kašike (vrhom pune) suve smese. Preko staviti drugu koru, poprskati je masnoćom, posuti sa dve kašike suve smese i na kraju sve pokriti trećom korom. I nju poprskati masnoćom, staviti dve kašike suve smese i preko rasporediti petinu smese sa bundevom.

Ivice kora malo saviti ka unutra, pa kore uviti u rolat. Na isti način spremiti i ostale.

Pripremljene pite staviti u podmazani pleh. Iseći na parčiće, pa preliti ostatkom masnoće kojom smo prskali kore. Staviti pitu da se peče, u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se ohladi.

Za to vreme napraviti sirup – u dublju posudu staviti šećer, preliti vodom, pa staviti na vatru. Povremeno promešati da se šećer rastopi. Od momenta ključanja sirup kuvati na srednjoj temperaturi poklopljeno 10 minuta.

Hladnu pitu preliti vrelim sirupom i ostaviti da pita upije sav sirup i da se ohladi na sobnoj temperaturi. Staviti pitu u frižider, najmanje jedan sat, pa je poslužiti.

Nezavisne/MamaKlik

Povezani Postovi

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime