Šest pitanja i odgovora o nezi bebine kože

0

Kad god se povede razgovor o nezi bebine kože, roditelji najčešće postavljaju sledeća pitanja. Evo odgovora na njih…

1. KOJI SU MI PROIZVODI POTREBNI ZA NEGU BEBINE KOŽE?

Pre kupovine pogledajte da li je kolekcija namenjena bebinoj osetljivoj koži. Potreban vam je sapun za kupanje, veoma blag šampon, krema za predeo koji pokrivaju pelene i eventualno hidrantni losion.

2. DA LI DA KORISTIM VLAŽNE MARAMICE?

Zašto da ne? One su korisno pomagalo, osim u slučaju da iritiraju bebinu kožu. Ukoliko je to slučaj s vašim detetom, svedite njihovu upotrebu na minimum, to jest upotrebljavajte ih samo kada niste u prilici da operete bebinu guzu sapunom i vodom.

3. DA LI SAPUN ŠTETI BEBINOJ KOŽI?

Ne, ali može da je isuši. Ako primetite da je bebina koža suva, namažite dete od glave do pete bebi losionom ili kremom koju koristite za kožu pod pelenama.

4. KAKO DA NEGUJEM BEBINU KOŽU LETI?

Beba leti ne sme da boravi na suncu od 10 h do 17 h. Čak i ako boravi u debeloj hladovini, namažite joj kožu zaštitnom kremom sa faktorom 30 ili 50 koja pruža trostruku zaštitu od štetnog UV-A, UV-B i IR-A zračenja. Beba na glavici mora imati šeširić svetle boje koji će odbijati sunčeve zrake.

5. SMEM LI BEBI DA MAŽEM LICE?

Potrudite se da bebino lice mažete sa što manje kreme i to posle kupanja. Tokom leta bebino lice treba zaštititi od jakog sunca odgovarajućom kremom.

6. SMEM LI DA PEREM BEBINU ODEĆU OBIČNIM DETERDŽENTOM?

Bebin veš se pere odvojeno od garderobe ostalih članova porodice. Da li ćete koristiti običan deterdžent ili onaj sa oznakom “sensitive”, zavisiće pre svega od stepena osetljivosti kože vašeg deteta. Pamučne benkice, platnene pelene i bebinu posteljinu treba prati na visokim temperaturama i obavezno dva puta isprati. Omekšivač veša možete koristiti, najbolje u veoma malim količinama, a na tržištu čak postoje oni namenjeni bebama. Sve detetove stvari treba peglati radi dezinfekcije.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime