Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu: “Roditelji nisu u obavezi da kupuju sredstva za higijenu za vrtić”

0
Foto: pixabay.com

Javna je tajna da su, u većini beogradskih državnih vrtića, roditelji u “obavezi” da kupe pakovanje vlažnih maramica i plastičnih čaša, jednom mesečno. Ima i onih predškolskih ustanova koje na oglasnoj tabli objavljuju imena dece čije su mame i tate ispunile “domaći zadatak”. Iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, pak, poručuju roditeljima da nisu u obavezi da kupuju bilo šta od sredstava za higijenu.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, budžetom za predškolsko obrazovanje za 2018. godinu, predviđeno je izdvajanje iznosa od 12,2 milijarde dinara za rad 314 beogradskih vrtića, u kojima boravi oko 60.000 dece.

– To uključuje kapitalno održavanje objekata, plate zaposlenih, plaćanje svih komunalija, kupovinu opreme za predškolsko obrazovanje, namirnice za ishranu dece, higijenskog materijala… – navodi Gak. – Primera radi, za higijenski materijal za sve predškolske ustanove izdvojeno je 117,3 miliona dinara, za materijal za obrazovanje, kulturu i sport 81,9 miliona dinara, za namirnice se izdvaja 1,1 milijarda dinara u ovoj godini.

Gak ističe da direktori predškolskih ustanova, na osnovu svojih potreba, planiraju neophodne zalihe svih materijala. Većina higijenskog materijala nabavlja se centralizovanom javnom nabavkom, na osnovu iskazanih potreba.

– Ukoliko postoje posebni zahtevi roditelja, direktori su odgovorni da, u dogovoru sa vaspitačima konkretnog vrtića i saveta roditelja, odobre donošenje higijenskog materijala koji nije obuhvaćen iskazanim potrebama u vrtiću – navodi gradski sekretar. – Njihova je obaveza da se staraju da deca u vrtićima imaju sve što je neophodno, i roditelji nisu u obavezi da bilo šta od higijenskog materijala donose u vrtiće.

NEMA PRIJAVA

Roditelji tvrde da u pojedinim vrtićima postoje spiskovi na kojima se “etiketiraju” oni koji nisu doneli ono što je traženo, no nadležni nisu dobili nijednu prijavu.

– Nismo dobili prijavu da je bilo ko od roditelja “etiketiran” – kaže Gak. – Svakako ne podržavam da se od roditelja bilo šta traži.

Izvor: Novosti

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime