Sedma nedelja trudnoće

0
Foto: pixabay.com

Vaša trudnoća

Vi se verovatno osećate umorno i pitate se kako ćete izgurati još 33 nedelje. Kod nekih trudnica i dalje je prisutna mučnina, dok se druge možda osećaju bezvoljno ili razdražljivo, ali sve je to normalno jer svi ovi simptomi najčešće iščeznu ili se skroz smanje do kraja prvog trimestra. U sedmoj nedelji lučenje pljuvačke kod trudnica je intenzivno i to može da vam bude čudno, ali je sasvim normalno, na telu možda primećujete i pojačanu maljavost ili pojavu bubuljica ili drugih promena na koži. Možda vać sada primećujete kako se stomak menja i polako raste. Ovo je dobro vreme da započnete svoj trudnički foto album i da na neki drugi način pratite kako se stomak povećava. Ovakve kreativne stvari mogu da vam budu najlepše uspomene na trudničke dane.

Vaša beba

Beba je sada dugačka oko 8 milimetara i teška nešto manje od jednog grama, možete li da zamislite to? Vaša materica ubrzano raste i u ovoj nedelji je veličine narandže, a fetus je kao zrno kukuruza ili pasulja. Bebi se polako razvijaju organi. Ubrzano se formiraju bubrezi koji će lučiti urin koji će biti deo plodne vode u kojoj će beba biti do kraja trudnoće. U ovom periodu formiraju se i usta i jezik, ali i nosić bebe. Crte lica se pomalo raspoznaju, kosti  počinju da se formiraju, a na licu se primećuju crne mrlje na mestima gde će biti oči. Izdužuju se i razvijaju  ruke i noge koji su prošle nedelje izgledali kao populjci, ali još uvek nemaju svoj pravi oblik. Tehnički, beba je i dalje embrion i ima mali rep, što je produžetak repne kosti, ali već sada  počinje da liči na ljudsko biće. Rep će potpuno nestati u roku od nekoliko nedelja. Kako vreme prolazi sve se definiše i vrlo brzo dobiće svoj oblik.

Savet za ovu nedelju

Potrudite se da se hranite što zdravije, obroci treba da budu manji i češći, sastavljeni od kvalitetnih namirnica, da ne biste imali napade gladi i posezali za slatkim često. Ubacite đumbir u ishranu, time možete sprečite ili smanjite mučnine. Biljni čajevi sa medom će takođe pomoći da se osećate bolje. Redovno uzimanje dodatnih vitamina i minerala su pretpostavka zdrave trudnoće.

MamaKlik.rs

Povezani Postovi

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime