Saznajte sve o kućnom testu za trudnoću

0
Foto: pixabay.com

Menstruacija vam kasni i prvo što pomišljate da uradite jeste da odete u apoteku i kupite test za utvrđivanje trudnoće. Hiljadu misli vam se vrti po glavi, ruke vam se znoje i osećate blago podrhtavanje tela dok se spremate da uradite test. Pre tog čina, bilo bi dobro da se upoznate sa tim na koji način test radi, kako otkriva trudnoću i kako ga treba uraditi.

Šta je to HCG?

Humani horionski gonadotropin je hormon trudnoće koji se stvara u organizmu trudnice i prisutan je do samog porođaja. Osim u krv, otprilike 25 odsto HCG-a izlučuje se u mokraću zbog čega su i mogući kućni testovi na trudnoću.

Kada uraditi test za trudnoću?

Ako se test radi prerano, neće se dobiti pravi rezultati. Test iz urina najbolje je raditi oko nedelju dana po izostanku menstruacije, kada je njihova pouzdanost i najočitija. Osetljivi testovi mogu otkriti nizak nivo HCG-a već četiri dana pre nego što trebate dobiti menstruaciju ili sedam dana nakon začeća. Većina kućnih testova će dati tačne rezultate u vreme kad očekujete menstruaciju, dve nedelje nakon ovulacije.

Kako se test izvodi?

Na trakice testa naneseni su posebni reagensi. Urin prolazi kroz kanal trakice i dolazi do dela na kojem se očitava rezultat (i na kontrolni prozorčić). Ako u urinu postoji HCG, tada se na prozorčiću nakon određenog broja minuta pojavi jasna linija u boji koja potvrđuje trudnoću.

Pre nego što obavite testiranje, pripazite da uzorak mokraće, kao i sam test, bude neko vreme na sobnoj temperaturi. Svež urin ima temperaturu koja je bar 10 stepeni visa od sobne. Kod osetljivijih testova temperatura urina nije presudna i moguće je mokriti direktno na štapić testa. Potrebno je pripaziti da se rukama ne dodiruju zone na kojima se odvija testiranja niti da na ta područja dospe vlaga ili prašina.

Preporučuje se da se test obavlja uz prvi jutarnji urin, jer je tada najveća koncentracija HCG-a. U čistu posudicu “uhvatite” urin nakon nekoliko trenutaka od početka mokrenja. U nju umočite deo testa na koji ide urin i pričekate pet do deset sekundi da se natopi. Potom test položite na ravnu površinu i tada počinje odbrojavanje.

U mnogim današnjim testovima navedeno je da se mogu upotrebljavati u bilo koje doba dana.

Čitanje rezultata

Većina testova ima dva prozorčića, jedan kontrolni kojim se proverava da li je test pravilno urađen, i drugi koji pokazuje pozitivan ili negativan rezultat. U tom drugom obično se pojavljuje obojena linija ili plusić. Test je pozitivan ako je prisutna linija, bez obzira na to koliko se jasno ocrtava. Ako se radi o testu koji prikazuje plus ili minus, plus znači da ste trudni, bez obzira na to koliko je znak bled.Test treba očitati u za to predviđenom roku jer samo tada pokazuje pravo stanje.

Koliko su pouzdani testovi za trudnoću?

Pouzdanost testa zavisi od toga koliko su ispoštovana uputstva o njegovoj upotrebi. Ako se test uradi na samom početku trudnoće može se dobiti negativan rezultat. Objašnjenje ovog lažno-negativnog testa leži u činjenici da na samom početku trudnoće u krvi, ali i u mokraći, postoji relativno nizak nivo HCG-a koji testom može biti neregistrovan. Zbog toga su negativni testovi na trudnoću manje pouzdani od pozitivnih. Različiti uslovi mogu dovesti do lažnih rezultata. To su korištenje testa kome je istekao rok trajanja ili koji nije bio pravilno skladišten ali i činjenica da posudica u kojoj se skupljao urin nije bila sasvim čista. Pri narušenoj funkciji bubrega sastav mokraće može uticati na pogrešne rezultate, kao i prisutnost većih količina belančevina ili hemoglobina u mokraći. Neke žene na samom početku trudnoće imaju niske vrednosti HCG-a koje test ne može otkriti. Zato je bolje pričekati nekoliko dana i ponoviti testiranje. I u slučaju vanmaternične trudnoće test može pokazivati pozitivan rezultat sa kašnjenjem, zbog niskog nivoa HCG-a. U slučaju ranog spontanog pobačaja za koji žena nije ni znala, a nivo HCG-a se još nije spustio na nulu, može doći do lažnog pozitivnog rezultata. Kod žena koje imaju cistu na jajniku ili tumor na nekom od polnih organa takođe može doći do lažno pozitivnog rezultata.

Na rezultate kućnog testa za trudnoću ne utiče alkohol, cigarete, infekcija urinarnog trakta, stres, lekovi, oralni kontraceptivi.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime