Savet pedijatra: Kako pravilno očistiti bebi nos?

1
Foto: pixabay.com

U jesenjim i zimskim mesecima bebama se često zapuši nosić. Virusi koji u ovom periodu vladaju, a koje prenose starija braća ili sestre, roditelji, ali i ostala familija i prijatelji, dovoljni su da bebama počne da curi nos. Imunitet se kod dece gradi u prve tri godine, pa nije ni čudo što ih virusevi i bakterije lako napadaju. 
Takođe, sezona grejanja, doprinosi suvoći vazduha u prostorijama, što može uzrokovati da beba teško diše.
Nekim bebama može biti zapušen nos već u porodilištu. Ovo je obično posledica gutanja plodove vode tokom porođaja.

Zbog zapušenog nosa beba može biti nervozna, razdražljiva, imati problema sa snom ili dojenjem. Zbog toga je važno da naučimo kako da im pomognemo.

Za čišćenje nosića kod bebe najbolje je koristiti prečišćenu morsku vodu u spreju. Ti sprejevi su prilagođeni bebama, ali se mogu koristiti i kod starije dece (pa i kod mama i tata). Takođe, za čišćenje nosa može se koristiti i fiziološki rastvor, najpraktičnije onaj u ampulama.

Kako se nosić pravilno čisti?

* Glava mora biti postavljena “u stranu” jer se tako izbegava nepotrebno slivanje veće količine rastvora ili sluzi niz grlo ka početnom delu dušnika što može izazvati nepotreban kašalj i “zagrcnjavanje” bebe.
* Dok su bebe male (u prvih par meseci) ovo može obaviti jedan od roditelja, ali kada bebe ojačaju obavezno je da jedan roditelj čvrsto drži bebinu glavu dok drugi polako ispira nosić.
*Uvek se ispira (aplikacijom spreja) gornja nozdrva – desna kada je bebina glava okrenuta u bebinu levu stranu (i obrnuto). Ne treba snažno i brzo gurnuti mlaznicu spreja, već nežno i lagano
*Napravite pauzu od tridesetak sekundi između ispiranja leve i desne nosnice

Ako se beba zagrcne podignite je, polako okrenite napred, sa glavicom lagano ukošenom na dole (ne da visi uhvaćena za noge) i sve će proći za nekoliko trenutaka

Izvlačenje sekreta pumpicom sa “kruščicom”.

* Stisnite kruščicu i nežno uvucite mekani plastični vrh pumpice u nozdrvu. Potom otpustite pumpicu ne vadeći je iz nosića. Tek kada se završi “srk” izvucite pumpicu. Ovo potom ponovite sa drugom nozdrvom.
* Čak i minimalna količina sekreta koja izađe, pomaže da se beba oseća bolje. Ako sekreta ima mnogo slobodno ponovite “proceduru” sve dok imate šta da izvučete.
* Bilo bi dobro da ovo obavljaju oba roditelja – lakše če se glavica držati u mirnom položaju

Izvlačenje sekreta pumpicom koja ima “sisaljku”

*Ovo je naročito pogodan način izvlačenja sekreta kod beba u prvih par meseci.
* Naizmenično se, uz nežno “srkanje” izvuče sve što se izvući može. Posebna komora neće dozvoliti da usisate bebin sekret u vaša usta, a mnoge pumpice imaju i poseban filter od tankog papira koji sprečava da sekret dođe do vaših usta, ali i da vaša pljuvačka dođe do bebinog nosa.

MamaKlik.rs/Moj pedijatar

 

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime