Roditelji pažnja! Samo banke sa Fact NetCord akreditacijom će moći da čuvaju matične ćelije vaše bebe

0
Foto: pixabay.com

Nedavno je usvojen novi Zakon o ljudskim ćelijama i tkivima, koji, između ostalog propisuje i koje sve standarde moraju da ispunjavaju banke matičnih ćelija koje posluju u Srbiji. Ovi propisu su, naime, doneti kako bi roditeljima pružali najviši stepen sigurnosti, ali i kako bi se uskladili sa već postojećim propisima koji važe u zemljama Evropske Unije.

Prema novom Zakonu, u Srbiji će moći da posluju samo banke koje imaju prestižnu Fact NetCord akreditaciju.

Obaveštenje o novim odredbama Zakona, bankama matičnih ćelija koje već posluju u Srbiji, poslala je Uprava za biomediciju, a potpisnik obaveštenja je dr Vesna Rakonjac, vršilac dužnosti ove ustanove.

Fact NetCord sertifikat garantuje najviši nivo kvaliteta usluga, a propisuje vrlo stroge procedure od  prikupljanja matičnih ćelija na porođaju, preko transporta i analize uzoraka, pa sve do zamrzavanja i njihove naknadne primene za potrebe lečenja.

Proces dobijanja Fact NetCord akreditacije je skup i dugortajan proces, a prema dopisu koji je Uprava za biomedicinu poslala, predstavništva banaka koje nemaju ovu akreditaciju, a posluju u Srbiji, neće moći matične ćelije novorođenih beba da izvoze nakon 31. decembra 2018. godine, nakon čega će moći da nastave poslovanje tek ako njihove matične banke dobiju Fact NetCord akreditaciju.

U većini evropskih, ali i svetskih zemalja, kao i u susednoj Hrvatskoj, važe propisi da samo Fact NetCord akreditovane banke mogu roditeljima da nude svoje usluge.

Ovom uredbom, Srbija je želela da uskladi ovu oblast izvoza matičnih ćelija sa najvišim svetskim standardima.

Zbog čega je Fact NetCord toliko značajan?

FACT je neprofitna organizacija koju su zajedno osnovali Međunarodno udruženje za ćelijsku terapiju (ISCT) i Američko udruženje za transplantaciju krvi i koštane srži (ASBMT) u svrhu dobrovoljne inspekcije i akreditacije na polju ćelijske terapije. Locirana je u Medicinskom centru Univerziteta u Nebraski. Banke koje imaju FACT NetCord sertifikat posluju po najvišim mogućim standardima u ovoj oblasti. Ova organizacija pruža podršku bankama matičnih ćelija, stručnjacima i klijentima prateći najnovija dostignuća nauke i medicine. Akreditaciija se obnavlja na tri godine i zahteva usklađivanje poslovanja sa najvećim dostignućima iz oblasti čuvanja i lečenja matičnim ćelijama.

Fact NetCord je takođe i garancija da će matične ćelije sačuvane u bankama koje imaju ovaj sertifikat, biti prihvaćene u svim zdravstvenim ustanovama koje se bave lečenjem matičnim ćelijama.

U Srbiji ne postoji javna banka matičnih ćelija, što je praksa mnogih zemalja sveta, pa roditelji iz Srbije koriste usluge stranih banaka koje uzorke matičnih ćelija novorođenih beba čuvaju van Srbije. Osim privatnih banaka matičnih ćelija, postoje i hibridne banke matičnih ćelija koje objedinjuju usluge koje nude javne i privatne banke, te predstavljaju najsavremeniji trend u oblasti čuvanja matičnih ćelija.

Matičnim ćelijama trenutno se leči više od osamdeset bolesti, dok se u svetu sprovodi rekordan broj kliničkih istraživanja na temu lečenja matičnim ćelijama. Regenerativna medicina je baš zbog značaja matičnih ćelija jedna od najbrže rastućih grana medicine.

Upravo zbog važnosti čuvanja matičnih ćelija, neophodna je dodatna informisanost roditelja, ali i poštovanje novodonešenih propisa, kako bi banke matičnih ćelija u Srbiji poslovale po zakonima koji već važe kako u Srbiji, tako i u razvijenijim zemljama sveta.

MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime