Roditelji koji ne znaju da kažu “ne” čine štetu svojoj deci

0
Photo: pixabay.com

Brojni roditelji, među kojima ima mnogo pripadnika srednje klase, koji svojoj deci ne znaju da kažu “ne”, čine veliku štetu svojoj deci, tvrde dečiji psiholozi, a prenosi brtanski “Independent”.

Prema rečima prosvetnih radnika, loše ponašanje dece u školi ne zavisi toliko od njihovog odnosa sa drugom decom, koliko je ono posledica njihovog ponašanja donetog iz kuće, za šta odgovornost snose njihovi roditelji.

Psihološkinja dr Amanda Gumer (Amanda Gummer), koja se bavi razvojem dece, ukazuje na veliki problem roditelja koji se previše individualno deci posvećuju. Za njih koristi popularnu frazu “helikopter roditelji”, čije su glavne odlike povlađivanje svakoj dečijoj želji. Glavna posledica ovoga je stvaranje “malih gospodara” od mališana.

Photo: pixabay.com

Ona navodi da je kroz rad sa nastavnicima i decom u osnovnim školama širom Engleske shvatila da je ponašanje roditelja mnogo šokantnije od ponašanja dece.

“Mnogi od ovih roditelja su bolesno ambiciozni za budućnost svoje dece, čime ne uspevaju da shvate koliko je ovo štetno za pripramanje svojih mališana za budućnost i kompromise koji ih očekuju u životu. Ovakvo ponašanje roditelja može da stvori decu nesposobnu da donose odluke i budu samostalna, a jedna od posledica je i povećana agresivnost kod ove dece u školi”, navodi dr Gumer i napominje da se ova deca muče u školi jer nisu navikla da ne budu najbolja. Prema njenim rečima, kroz neke nasilničke postupke, ona pokušavaju da su školskom okruženju skrenu pažnju na sebe, što smatraju da im je neophodno i da im pripada.

U Engleskoj poslednjih godina raste broj dece koje zbog lošeg ponašanja izbacuju iz škole i prema rečima dr Gumer takvo ponašanje i nedostatak veština kod dece je direktna posledica lošeg vaspitanja.

“Dešava se da su mnogi mališani u vrtićima bespomoćni kada treba da urade neke osnovne radnje, poput odlaganja svojih cipela u pregradu, a istovremeno nemaju problem da udare svoje vaspitačice. Glavni je problem što mnoga od ove dece nikada nisu čula reč “ne”, navodi ova psihološkinja.

Brojna istraživanja su pokazala da osobe koje su bile pod velikom roditeljskom kontrolom, mogu da kasnije u životu imaju brojne psihičke probleme. Tokom 2015. godine Univerzitet u Londonu (University College London) je objavio rezultate istraživanje vršenih na 5.000 ljudi od njihovog rođenja. Ono je pokazalo da osobe čiju su privatnost roditelji previše narušavali i koje nisu podržavali u osamostaljivanju, imaju povećanu šansu da budu nesrećni u svojim 20-im, 30-im i 40-im godinama.

“Deci su potrebna pravila. Ona treba da osete šta je glad, šta je hladnoća, da nekada padnu i udare se, jer će na taj način učiti iz svojih grešaka. Ako su kod kuće uskraćena za ova elementarna iskustva, njihovo formiranje će biti mnogo veći izazov za njihove buduće učitelje i nastavnike”, zaključuje dr Gumer.

Priredila: Jasmina Gavrilov Dražić

Izvor: Independent

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime