Rezultati eDnevnika nakon šest meseci: Prepolovljeni izostanci učenika

0
Foto: pixabay.com

Pilot projekat eProsveta koji se od septembra primenjuje u 200 osnovnih i srednjih škola već tokom prvog polugodišta dao je značajne rezultate.

Od svih servisa eProsvete navažniji rezulati postignuti su u primeni eDnevnika.

Primenom elektronske evidencije vreme koje nastavnici troše na administraciju smanjeno je za više od 50 odsto, dok su digitalne kompetencije nastavnika podignute za jedan nivo.

To što sistem eDnevnika prati napredak svakog učenika i obaveštava razrednog starešinu, direktora i pedagoga kada se učenik približi alarmantnim granicama u broju izostanaka, uticalo je da broj izostanaka bude prepolovljen u odnosu na prvo polugodište prošle godine, piše portal Edukacija.rs.

Takođe, prijave za neadekvatno ocenjivanje su svedene na minimum, tačnije u svim školama u kojima se servis u potpunosti premenjuje, upućena je samo jedna prijava za neadekvatno ocenjivanje, dok ih je prošle godine bilo čak 12. Na smanjenje broja prijava uticalo je to što nastavnik, osim ocene upisuje i šta je učenik odgovarao i šta bi trebalo da uradi kako bi tu ocenu unapredio.

U eDnevniku tokom jednog nastavnog dana mogu uneti samo dve ocene za istog učenika.

U školama ističu da se poštuje ova zakonska norma, te da učenici mogu biti pitani samo iz dva predmeta u jednom danu.

Još novina u školstvu

Narednih dana biće okončan četvrti ciklus obuka nastavnika, a po završetku 5. i 6. ciklusa, u Nišu i Kragujevcu, u više od 500 osnovnih i srednjih škola steći će se uslovi za elektronsko vođenje evidencije, odnosno za primenu eDnevnika.

Foto: mpn.gov.rs

Novina je i to što će u drugom polugodištu ove školske godine i roditelji imati pristup elektronskoj evidenciji, naravno, isključivo podacima za svoje dete.

Nakon uvođena digitalnih udžbenika i masovne primene sistema esDnevnika, servisom Analitike učenja, između ostalog, biće omogućena procena za koje lekcije učenici dobijaju loše ocene. Ta informacija biće automatski prosleđena nastavnicima i đacima radi dopunske pripreme, ali i autorima kako bi eventualno izvršili izmene.

Izvor: Edukacija.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime