Recept: Zapečena boranija sa slaninom koju će i deca obožavati

0
Foto: pixabay.com

Boranija (Phaseolus vulgaris) je veoma hranljivo povrće poreklom iz Srednje i Južne Amerike, koje se koristi u gotovo svim zemljama sveta. Zahvaljujući biološkim i lekovitim svojstvima našla je zavidno mesto na trpezi. Ovo povrće ima jako visoku nutritivnu vrednost. Boranija je posebno bogata belančevinama, reguliše nivo šećera i holesterola u krvi, a od minerala sadrži najviše kalijuma i kalcijuma i gvožbe. Naročito je treba konzumirati kod pada imuniteta, prehlade i gripa, stresa, hroničnog umora, raznih infekcija, sprečavanja bubrežnih bolesti, pa ovo jelo može biti vaš idealan izbor tokom zime.

Iako boranija nije omiljeno povrće kod dece, možda baš ovaj recept učini da je zavole.

Potrebno je:

½ kg  boranije

2 šargarepe

1 paprika

1 glavica crnog luka

1-2 čena belog luka

3 jajeta

100 g dimljene slanine

250 ml pavlake za kuvanje

maslinovo ulje

biljni začin, biber, mirođija

Priprema:

Propržiti sitno iseckan crni luk i šargarepu. Dodati boraniju, papriku i izgnječen beli luk te još malo prodinstati, a po potrebi dosipati vodu. Kada je skoro gotovo, dodati začine, a zatim sve presuti u vatrostalnu činiju.

Odozgo složiti tanko isečenu slaninu i sve preliti umućenom neutralnom pavlakom i jajima.

Peći u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni (oko pola sata).

Izvor: Yumama

Povezani Postovi

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime