Reč urednice – Prestanite da govorite:”Što plačeš kao neka devojčica”

0
Foto: pixabay.com

Ujedinjene nacije proglasile su 11. oktobar Međunarodnim danom devojčica. Ovaj dan je prvi put obeležen 2012. godine, a uveden je sa ciljem da se ukaže na probleme koje devojčice imaju tokom svog odrastanja, kao i kasnije u životu usled nejednakog tretmana muškaraca i žena. 

Nije nepoznanica da su žene više žrtve fizičkog, seksualnog i psihičkog zlostavljanja. U mnogim zemljama sveta, devojčicama i ženama se uskraćuju i osnovna prava – pravo na obrazovanje i zdravstvenu zaštitu. Takođe, i danas, u 21. veku, u mnogim državama i dalje se dešava sakaćenje/obrezivanje ženskih genitalija, kao i rano stupanje devojčica u bračnu zajednicu.

Prema podacija UNICEF-a, više od 700 miliona žena širom sveta stupilo je u brak pre svoje 18. godine, a više od jedne trećine njih (oko 250 miliona) stupilo je u zajednicu pre
svoje 15. godine. Oko 28 miliona adolescentkinja doživelo je sakaćenje ili obrezivanje genitalija u 29 zemalja u Africi i na Bliskom istoku gde je ta pojava najčešća.

Iako mnogi misle da ne postoji direktna veza između teškog oblika zlostavljanja kojom su neke devojčice širom sveta izložene i onoga što mi danas govorimo našoj deci, realnost je, verujem, drugačija.

U našoj zemlji se sinovima i dalje govori da “ne treba da plaču kao neka devojčica”, a kada se boje nešto da urade “ohrabrujemo” ih rečima “šta se bojiš kao neka curica”.

Odrasle osobe koje se ponašaju suprotno našem očekivanju častimo imenom ženskog polnog organa, govorimo im da su – pička. S druge strane, devojčicama ako plaču govorimo da prestanu da plaču “jer nisu lepe kad plaču”. Jer je jedina funkcija žene da bude lepa. I da ne plače.

Sve ovo ne samo da upućuje jasnu poruku devojčicama da su one manje vredne, da poseduju manje kvaliteta nego dečaci, već i sugeriše dečacima da su slični devojčicama samo onda kada se nečega boje, kada plaču ili kada nešto ne smeju da urade.

Zato sledeći put kada kažete ili čujete da neka devojčica “nije lepa kad plače” ili da se neki dečak “plaši kao neka curica”, zastanite i setite se svih onih hrabrih devojčica i žena koje su menjale svet – borile se za svoja prava, za svoje mesto u “muškim redovima”, u nauci, obrazovanju, svakodnevnom životu. Setite se da je svakog na svetu rodila žena, majka. Setite se hrabrih žena iz svog okruženja.

I tada recite:“Bravo, tako si hrabar. Baš kao neka devojčica”.

Jasmina Gavrilov Dražić, urednica sajta MamaKlik.rs

 

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime