Reč redakcije: Novinarstvo u službi humanosti

1
Foto: pexels.com

Da li smo se nekad zapitali koliki značaj imaju novinari i mediji kada su u pitanju teme iz zdravstva? Koliko oni mogu da doprinesu širenju svesti, realizovanju akcija, prikupljanju pomoći? Koliko su oni važni da prenose glas onih čiji se glas ne čuje?
Jedna ovakva priča pokazaće vam zbog čega su novinari i mediji neizostavan deo priče o zdravstvu.

Ana Stamenković, dugogodišnja je novinarka RTS-a, a više od 20 godina je deo novinarskih tema i sinonim za zdravstvo koje se prati u medijima. Fililog po struci, u novinarstvu se našla slučajno. A u novinarstvu su je njena humanost i želja da pomogne drugima odvele put rubrike gde se prate teme iz zdravstva. Njen talenat su prepoznali Aleksandar Tijanić i Nenad LJ. Stefanović.

O svojoj struci Ana kaže:
“Zdravstvo je teška, osetljiva tema i težak sektor. Svakodnevno upoznajete bolesne ljude kojima je neophodna ne samo pomoć medicine, već i pomoć nas novinara i medija da bi nabavili lekove ili otišli negde na lečenje.”
No, svakodnevno susretanje sa teškim pričama nije sprečilo Anu Stamenković da odgovorno i profesionalno obavlja svoj posao. Pokretač je mnogih priča, idejni tvorac mnogih akcija.

Foto: screenshot

Jednom prilikom je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio:”Želim javno da se zahvalim Ani Stamenković i da poručim da svi mi treba da joj se zahvalimo. Da nije bilo njene akcije koja traje godinama i njenih priloga o značaju doniranja organa mi ne bismo imali ovakve uspehe u broju doniranih organa i u broju transplantacija.”

Ana Stamenković je krajem oktobra dobila i novinarsku nagradu Đoko Vještica za humanost. Humana Ana, ovu nagradu je posvetila dečaku Marku Teodoroviću, koji je preminuo pre šest godina, a koji je bio jedan od pacijenata kome je urađena transplantacija srca. U samoj akciju prikupljanja pomoći za Marka veliku ulogu imala je upravo Ana.

Mediji služe prenošenju informacija, ali mediji su tu i da pokažu javnosti nove puteve, da šire vidike svoje publike. Oni su tu da prenose poruke onih čije se poruke ne čuju, a kojima je pomoć zaista neophodna. I zato je važno da se u priči o zdravstvu nikako ne isključe novinari koji prenose priče onih koji čekaju pomoć medicine. Jer su humani novinari koji odgovorno rade svoj posao njihova pomoć u izlečenju. To nam na primeru pokazuje i koleginica Ana Stamenković.

MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime