Reč pravnika: Sve o naknadama za trudničko bolovanje

1
Foto: Suhyeon Choi on Unsplash

Ko isplaćuje naknadu za trudničko bolovanje? 

  • Troškove naknade do 30 dana snosi poslodavac, a od 31. dana država, i za ova dva perioda važe različita pravila.  

Trudničko bolovanje prvi mesec pada na teret poslodavca. Poslodavac isplaćuje naknadu zarade iz svojih sredstava, bez kašnjenja, u isto vreme kada i ostalim zaposlenima isplaćuje zarade. Ukoliko ostalim zaposlenima kasne isplate, kasniće i trudnicama.

Ako se utvrdi da je potrebno produžiti trudničko bolovanje, poslodavac je u obavezi da za svaki naredni mesec uradi obračun zarade i da ga dostavi Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, sa zahtevom za refundaciju naknade zarade. Zatim Fond utvrdjuje pravo na naknadu i visinu naknade, i nakon toga trudnica će primati naknadu od svog poslodavca, a poslodavcu će Fond refundirati iznos najkasnije 30 dana od dana podnošenja zahteva za refundaciju.

U Zakonu o zdravstvenom osiguranju nigde i nije utvrđen rok u kome poslodavac treba da dostavi obračun Fondu. Poslodavci često ne podnose blagovremeno obračune, ali time ne čine nikakav prekršaj jer nisu vezani nikakvim rokom.

Posredstvom internet sajta RFZO-a  može se proveriti status zahteva kod RFZO. Provera statusa podrazumeva: datum podnošenja zahteva Fondu od poslodavca, mesec na koji se zahtev odnosi i datum isplate naknade zarade ili obaveštenje da je zahtev i dalje u fazi obrade.


Pripremila: Brankica Srdić, dipl.pravnik, specijalista za radno pravne odnose

1 KOMENTAR

  1. Dobar dan.Ja sam radila neprekidno 3 meseca pre otvaranja trudnickog bolovanja,ali kod 2 poslodavca,pa me znima da li se za trudnicko gleda prosek samo kod poslednjeg poslodavca ili se gledaju sva 3 meseca ukljucujuci prethodni posao?Hvala Vam unapred

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime