Raniji odlazak deteta u krevet utiče na mentalno zdravlje roditelja

0

Izgleda da postoji jednostavan način za očuvanje mentalnog zdravlja roditelja, a krije se u dečjoj rutini noćnog spavanja. Deca koja ranije idu na spavanje su, prema istraživanjima zdravija. Međutim, novija ispitivanja pokazuju da su i njihovi roditelji zadovoljniji i da imaju bolje mentalno zdravlje.

– Mame i tate, nije samo za vaše dete korisno da leže ranije, nego i za vas. – poručuje dr Džon Kuaš, autor istraživanja koje je sproveo Murdoh dečji istraživački centar iz Melburna u Australiji.

Kuaš navodi da je idealno vreme da deca odu na spavanje do 20.30 časova.

Dr Vendi Svonson, pedijatrica iz Sijetla i autorka bloga “Seattle Mama Docblog” iako nije bila deo australijske studije, takođe se zalaže za ranije uspavljivanje dece:

– Deca predškolskog uzrasta bi trebalo da ležu najkasnije do 21 čas, a idealno bi bilo da zaspu već oko 20:30. U tom periodu je kod dece najviše lučenje melatonina, hormona koji pomaže da se mozak odmori i utone u dubok san.

Spavanje je važan deo mentalnog zdravlja. Ono je povezano sa našim ponašanjem i sa mogućnošću samo-kontrole.

A bez odmorne dece, nema ni odmornih roditelja, zaključuju istraživači.

– Kada pomislimo na roditelje koji tokom dana vredno rade na poslu ili u kući, zvuči sasvim logično insistiranje na ranijem odlasku deteta u krevet. Na taj način roditelj dobija dragoceno vreme da se pripremi za sutrašnji dan, ali i da malo odmori ili uživa sa partnerom. – dodaje dr Svonson.  

Istraživanje Murdoh dečjeg centra deo je velike studije “Odrastanje u Australiji” koja je počela još 2004. godine i prati hiljade australijskih porodica, a svake dve godine joj se dodaje novo polje izučavanja i ispitivanja.

U istraživanju navika dečjeg spavanja učestvovale su porodice koje imaju decu uzrasta četiri i pet godina. Istraživanje je, na istim ispitanicima, ponovljeno kada su deca napunila šest i sedam godina, a zatim kada su deca imala osam i devet godina.

Ispitivanje je pokazalo da su deca koja su zadržala naviku ranijeg odlaska u krevet i u kasnijoj dobi, zdravija, srećnija i bolje kontrolišu svoje ponašanje. Isto tako, njihovi roditelji su izjavili da su odmorniji i da imaju osećaj da postižu više stvari u toku dana.

Izvor: Today. com
Prevod: Jasmina Gavrilov Dražić

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime