PRVI PUT U SVETU: Rođena beba iz transplantirane materice preminule žene

0

Žena iz Brazila koja je rođena bez materice postala je prva osoba na svetu koja je rodila živo i zdravo dete iz transplantirane materice preminule žene. To je prvi ovakav slučaj zabeležen u svetu nakon 10 prethodno neuspelih pokušaja, a lekari i naučnici su istakli da je ovo prekretnica u tretmanu fertiliteta.

“Ovo je nada i za sve žene koje se bore sa neplodnošću, a koje imaju problema sa matericom” – izjavio je tim za transplantaciju bolnice u Sao Paulu.

Od 2013. godine, kada je urađena prva transplantacija materice sa živog donora, do sada, bilo je 11 porođaja. Jedna transplantacija izvršena je i kod pacijentkinje iz Srbije, kojoj je presađena materica jednojajčane bliznakinje, nakon čega je na svet donela sina. U svim ovim sličajevim radilo se o materici živog donora, koju su pacijanti dobili najčešće od bliskog prijatelja ili člana porodice.

Iako je presađivanje materice sa živog donora već dalo rezultate, naučnici su počeli da sumnjaju u uspeh presađivanja materice sa preminulog donora. Naime, do sada je bilo 10 takvih pokušaja obavljenih u Sjedinjenim Američkim Državama, Češkoj i Turskoj, koji su uvek završavali nerealizovanim trudnoćama. Prekretnica je ovaj slučaj iz Brazila.

Upotreba umrlog donatora dosta je kompleksnija jer se oslanja na održavanje vitalnosti organa nakon smrti donatora, a tim koji je radio sa 32-godišnjom brazilskom majkom transplantirao je matericu nakon što je telo donorke osam sati bilo bez kiseonika.

Dr Dani Ejzenberg, iz Klinike u Sao Paulu, koji je predvodio istraživanje, rekao je da ovaj slučaj “dokaz koncepta” i da bi još mnogo žena moglo imati koristi od ove metode:
– Prvo je transplantacija materice od živih donatora bila prekretnica, i stvorila mogućnost da mnoge žene koje se bore sa neplodnošću reše problem. Međutim, transplantacija sa živih donora ima brojna ograničenja, a svakako je mnogo veći broj onih koji su voljni da daju organe nakon svoje smrti, nego što je živih donora. Zbog toga je ovaj slučaj velika nada za sve nas” – istakao je dr Ejzenberg.

Rođenje ove devojčice znatno će proširiti mogućnost tretmana za sve parove koji su dosad bez uspeha pokušavali da dobiju potomstvo.

Majka devojčice je 32-godišnja anonimna žena koja je, zbog retkog genetskog poremećaja rođena bez materice. Njoj je 2016. godine u klinici u Sao Paulu presađena materica 45-godišnje donorke koja je umrla usled izliva krvi u mozak. Operativni zahvat trajao je gotovo 11 sati.

Nakon sedam meseci od transplantacije, u njenu matericu je usađeno osam oplođenih jajnih ćelija. Devojčica je rođena carskim rezom u 35. nedelji i na rođenju je imala 2.550 grama.

Izvor: Independent
Prevod: Jasmina Gavrilov Dražić

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime