PRVA ŽRTVA MALIH BOGINjA U SRBIJI: Preminuo mladić iz Beograda

3
Foto: pixabay.com

Dvadesetogodišnji mladić iz Beorada preminuo je jutros u bolnici na odeljenju intenzivne nege zbog komplikacija izazvanih malim boginjama, prenose Novosti. Pacijent nije bio vakcinisan.

Ovo je prva žrtva malih boginja u Srbiji.

U našoj zemlji je od početka oktobra do danas registrovano ukupno 630 slučajeva malih boginja, od kojih je 225 laboratorijski potvrđeno u Institutu “Torlak”, saopštio je juče Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Najmlađa obolela osoba je beba od dva meseca, a najstarija osoba ima 60 godina. Najveći broj obolelih je među mlađima od pet godina i starijima od 30 godina.

Većina obolelih osoba i to 91 odsto je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

LONČAR: DESILO SE ONO NA ŠTA STRUKA MESECIMA UPOZORAVA

Desilo se ono na šta sturka mesecima upozorava, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da je pacijent, koji je preminuo na infektivnoj klinici od komplikacija malih boginja, primljen u tu zdravstvenu ustanovu 22. decembra.

Ministar je naglasio da je statistika takva da kada imate određeni broj obolelih da se dese i smrtni slučajevi.

“Koristim priliku da još jednom kažem da problem ne može da se reši dok se ne vakcinišemo. To je jedini način da ne dolazi do ovakvih stvari”, rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

On je apelovao na roditelje da vakcinišu svoju decu, da ne slušaju druge jer ne mogu očekivati da država bude čudotvorac i zaustavi epidemiju.

“Ukoliko deca nisu vakcinisana ovakve stvari su neminovne”, zaključio je Lončar.

STEVANOVIĆ: PREMINULI PACIJENT NIJE BIO VAKCINISAN

Male boginje izazvale su teške komplikacije kod tridesetogodišnjeg pacijenta koji je jutros preminuo na Klinici za infektivne i tropske bolesti, izjavio je danas direktor te klinike Goran Stevanović i dodao da je reč o osobi koja nije bila vakcinisana.

Stevanović je za Tanjug rekao da su preduzete sve mere, ali da su one za male boginje vrlo ograničene, jer ne postoji specifičan lek koji će delovati na virus.

“Pacijent je primljen na kliniku sa upalom pluća što je jedna od najčešćih komplikacija. Pored svih naših napora došlo je do potpunog otkazivanja plućne funkcije i smrtnog ishoda”, rekao je Stevanović i dodao da pacijent nije bio vakcinisan MMR vakcinom.

Podseća da su najčešće komplikacije malih boginja upale pluća, ali da se mogu razviti i oštećenja nervnog sistema – upale mozga.

On kaže da je karakteristika malih boginja za razliku od nekih drugi bolesti da napadaju zdravu populaciju i da kod njih dovode do teških komplikacija i smrtnog ishoda.

“Recimo kod gripa, potrebno je da pacijent ima još neki defekt imunog sistema da bi došlo do težih komplikacija. Kod malih boginja nije tako, one napadaju zdravu populaciju, što je bio slučaj i sa našim pacijentom”.

Male boginje su, pojašnjava, zbog uspešne vakcinacije zaboravljena bolest, ali naglašava da je osnovna stvar da je “kod malih boginja samo ime malo, a sve ostalo veliko”.

“To je izuzetno teška bolest koja vrlo često daje smrtni ishod kod osoba koje nisu vakcinisane, jer za njih ne postoji specifična terapija. Jedina zaštitna mera je vakcinacija pre nego što se osoba izloži virusu”, zaključio je Stevanović.

Izvor: Novosti

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime