Prva žrtva malih boginja među bolničkim osobljem – do sada pet umrlih

0
Foto: pixabay.com

Žena stara 45 godina, koja je radila kao razvodnik pacijenata u Klinici za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije, zvanično je prva žrtva morbila u redovima zaposlenih u zdravstvu Srbije, prenose “Novosti”. Ona je preminula u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS usled upale pluća kao komplikacije malih boginja.

Razvodnica pacijenata na Endokrinologiji, imala je hronično oboljenje, zbog kojeg je, pod terapijom, bila na bolovanju od oktobra prošle godine. Klinika za infektivne i tropske bolesti KCS smrt ove pacijentkinje prijavila je 19. februara. 
U zvaničnom registru Instituta za javno zdravlje ova žena je treća žrtva morbila od izbijanja epidemije krajem oktobra prošle godine. Zbog protokola u vođenju evidencije o obolelima i preminulima, međutim, izgleda da se neko “zabrojao” u žrtvama. Dosad ih je ukupno – pet. Ali, Nišlijka stara 21 godinu, koja je preminula 21. januara, dva meseca posle porođaja, nije “ušla” u evidenciju Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, a među umrlima od morbila u “Batutu” se još ne vodi ni Beograđanka stara 30 godina, koja je preminula pre pet dana i kod koje su male boginje bile laboratorijski potvrđene.

U “Batutovoj” statistici vode se ukupno tri smrtna slučaja usled komplikacija morbila: prvi je tridesetogodišnji Azem iz Mirijeva, preminuo 27. decembra, drugi dvogodišnje dete iz Aleksinca umrlo 3. januara i treća – razvodnica pacijenata na Endokrinologiji.

U delu javnosti “nagađanja” oko broja preminulih usled komplikacija morbila, koji je zavisno od izvora varirao prethodnih dana od tri do pet, stvaraju sumnju da se stvarni broj žrtava prikriva. U Ministarstvu zdravlja “Novostima” je u utorak rečeno da o tome nema ni govora, da zabuna oko broja preminulih nastaje zbog pravila u vođenju statistike i brzine prijavljivanja i evidencije.

Na zvaničnom spisku, zaključno sa 19. februarom, ukupno je 2.280 obolelih, a kod 1.194 morbile su i laboratorijski potvrđene.

Iako je krajem oktobra izbila na KiM, zaraza se prelila u centralnu Srbiju, a od početka februara epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji opština Tutin (33 obolelih) i Valjevo (16 obolelih). Porodične epidemije prijavljene su u Vranju (dvoje obolelih) i Rumi (troje obolelih).

– Na Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS trenutno je 46 pacijenata sa komplikacijama malih boginja, a u poslednja 24 sata ova klinika je primila 14 novih pacijenata za hospitalizaciju – kaže direktor te klinike dr Goran Stevanović.

Među obolelima je i između 100 i 200 zdravstvenih radnika. U Kliničkom centru Srbije, od morbila je dosad obolelo 25 zaposlenih.

PRETE I ZAUŠKE I RUBELE

Epidemija malih boginja se, prema rečima epidemiologa, širi, jer još ima dosta nevakcinisanih, naročito među decom mlađom od pet godina. Vakcinisanjem ove dece mogla bi da se uspori i zaustavi epidemija, koja će se u nekom trenutku i spontano ugasiti, ili sticanjem imuniteta posle preležanih morbila ili ulaskom u letnji period. Epidemiolozi, međutim, upozoravaju da nas, ukoliko se ne poveća obuhvat vakcinacijom, očekuju epidemije zaušaka, rubela, a ponavljaće se i epidemije malih boginja.

Izvor: Novosti

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime