Priprema hrane: Kakvo posuđe odabrati?

0

Do sada smo se uglavnom bavili izborom zdravih namirnica. Ovog puta ćemo vas uputiti u pravilan izbor posuđa. Verovali ili ne, zdravlje vaše porodice ne zavisi samo od izbora hrane, već i od materijala posude u kojoj je spremate.

Da li ste primetili da suvo voće koje je dugo bilo u plastičnom pakovanju poprima ukus plastike? To je zbog toga što joni hrane i plastike međusobno reaguju. Isto se dešava i sa nekim drugim materijalima, izuzev stakla i keramike.

Samo staklo i keramika ne ispuštaju štetne supstance, pa se zbog toga koriste u medicinskim laboratorijama.

Zbog toga uvek kad ste u mogućnosti, staklo i karamika treba da budu vaš izbor i u domaćinstvu. Donosimo vam smernice kako da za svoju porodicu odaberete zdravo posuđe i budete sigurni da vaše dete ne unosi štetne materije u svoj nežni organizam.

Reaktivnost hrane

Reaktivnost je tendencija jedne materije da hemijski reaguje s drugim materijama ili sama sa sobom, oslobađajući pritom energiju. Hrana i posuđe mogu međusobno reagovati, na šta bitno utiče temperatura materije – vruća hrana reaguje mnogo brže nego hladna. Hlađenje hrane usporava razmenu jona. Osim toga, neke vrste hrane reaktivnije su od drugih. Masno, kiselo i voda reaguju sa posuđem mnogo brže.

Primera radi, kuvani pirinač nije toliko reaktivan, ali ako ga kuvate s uljem, paradajzom i sirćetom, poprimiće jone posuđa.

Upravo zbog toga se kvalitetna ulja i sirće prodaju isključivo u staklenim bocama, koje su nereaktivne (dakle, birajte takve).

NE! – Reaktivno posuđe:

Teflon

Neprijanjajuće posuđe sadrži plastične polimere (silikon je izuzetak). Zagrevanjem teflonskog tiganja na temperaturi od 260 do 350 °C polimeri ispuštaju otrovne pare, smrtonosne za kućne ptice, kanarince i papagaje i, svakako, nepovoljne za ljude.

Neprijanjajuće posuđe pojavilo se 1944. godine. Pre toga, da bi izbegli prijanjanje hrane, kuvari su koristili više vode ili više masnoće i pripremali hranu na nižoj temperaturi.

Taj metod možemo i danas primeniti, pod uslovom da koristimo zdravu masnoću, poput maslinovog ulja.

Aluminijum

Posuđe od ovog metala ispušta velike količine štetnih jona u hranu, te se smatra opasnim po zdravlje. Izbegavajte upotrebu aluminijumske folije. Umesto da krompir pečete u alu-foliji, pecite ga u posudi od vatrostalnog stakla (tzv. jena).

Bakar

Prednost posuđa od bakra jeste u tome što dobro provodi toplotu. Međutim, ima i dva nedostatka: visoku cenu i još višu reaktivnost.

Bakar, aluminijum i liveno gvožđe su reaktivni, što znači da brzo reaguju sa namirnicama, posebno s kiselom hranom, ispuštajući jone metala u hranu, koje beba unosi u organizam sa svakim zalogajem koji pojede.

Plastika

Reaktivnost plastike zavisi od njene strukture – što je mekša, veća joj je reaktivnost. Nemojte stavljati hranu u plastične kutije (izuzetak je Tuperver posuđe pošto je izrađeno od medicinske plastike).

Takođe, nije preporučljivo korišćenje plastike u mikrotalasnoj pećnici.

Polivinil hlorid, koji se nalazi u plastici, ispušta toksin DEAH, koji razorno utiče na rad hormona. Takođe, plastika sadrži ftalate koji se akumuliraju u tkivima i škode radu jetre i pluća.

DA/NE! – Umereno reaktivno posuđe:

Nerđajući čelik (Inox)

Rostfraj je najmanje reaktivan metal. Najbolji izbor je posuđe sa debelim dnom i ono izrađeno od hirurškog čelika.

Odmah nakon kuvanja, hranu prebacite u posudu od keramike ili vatrostalnog stakla.

Ne ribajte lonce i šerpe žicom jer će svaka ogrebotina ispuštati jone metala u hranu.

Zagorelu hranu pospite sodom bikarbonom ili jakim sredstvom za čišćenje i ostavite lonac nekoliko sati. Soda bikarbona će “odvojiti” zagorelu hranu od dna lonca.

Liveno gvožđe

Posuđe od ovog metala dobro je za pripremanje palačinki i pogačica, te za dinstanje povrća. Nemojte pripremati supu ili bilo koju tekuću ili kiselu hranu u posuđu od livenog gvožđa jer takva hrana poprima jone metala.

DA! – Inertno i nereaktivno posuđe

Glineno i keramičko posuđe

Posuđe izrađeno od prirodnih materijala potpuno je inertno. Osim toga, ono ispušta “infrared” toplotu, najbolju i najzdraviju za pripremanje hrane, koja obogaćuje ukus namirnica.

JESTE LI SE IKADA ZAPITALI ZAŠTO PAPRIKAŠ SKUvAN U LONCU OD PEČENE GLINE IMA BOLJI UKUS OD ONOG IZ OBIČNE ŠERPE?

Jedina mana ove vrste posuđa je to što je krhko i zahteva pažljivo rukovanje.

Staklo

Stakleno posuđe (vatrostalno) je potpuno inertno i nije skupo, te ga stoga toplo preporučujemo. Povrće skuvano u vatrostalnoj posudi ne menja ukus i boju i ne skuplja štetne materije.

Drvo i bambus

Varjače i štapići za jelo od bambusa ili bilo kog drveta su nereaktivni, zdravi i stoga neškodljivi.

Titanijum

Posuđe od titanijuma je nereaktivno i nije teško, ali loše provodi toplotu. Zbog toga obično posuđe, koje se prodaje pod oznakom “titanijum”, nije izrađeno od čistog titanijuma, već je reč o aluminijumskom posuđu, koje je pokriveno keramičko-titanijumskim neprijanjajućim slojem. Takvo posuđe jeste skupo, ali je dugovečno i zdravo.

Emajlirano posuđe

Emajl je u stvari staklo, tehnološkim postupkom “zalepljeno” za metal. Jedini nedostatak ove vrste posuđa jeste njegova visoka cena.

Ali, ako ga dobro čuvate, kvalitetno emajlirano posuđe trajaće godinama, dok će jeftino (sa tankim slojem emajla) brzo popucati – zbog toga nije vredno vašeg novca.

Kada emajl popuca, metal ispod njega reagovaće sa hranom. Zbog toga, ako ste u mogućnosti, kupite skuplje i kvalitetnije emajlirano posuđe.

Silikon

Posuđe od silikona je inertno i odobreno od strane FDA, ukoliko se koristi do temperature od 220 C. Na višim temperaturama silikon se topi, ali ne ispušta toksičnu paru.

On je jedini nereaktivni neprijanjajući materijal.

Reč je o sintetičkoj gumi od koje se proizvode tepsije za pečenje, forme za mafine, lopatice za kuhanje, oklagije i slično.

TOP MATERIJALI:
1. Glina i keramika
2. Staklo
3. Drvo i bambus

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime