Prioritet u Srbiji – drugo dete u porodici

0
Photo: pixabay.com

Na sednici Saveta za populacionu politiku, kojoj je predsedavala premijerka Ana Brnabić, danas je formirana ekspertska grupa koja ima rok 90 dana da pripremi izmene i dopune Strategije podsticanja rađanja, koja je doneta 2008. godine. Ta Strategija, kako je ocenila ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović teorijski je izvanredna, ali nije primenjiva i zato su neophodne izmene.

Osim dugoročnih mera koje će biti obuhvaćene novom Strategijom podsticanja rađanja, predviđene su, rekla je premijerka Brnanić, i kratkoročne mere na osnovu istraživanja usklađenosti rada i roditeljstva, koje brže treba da daju prve rezultate:

– Populaciona politika i bolja demografska budućnost Srbije prioritet su Vlade Srbije. Možemo da razgovaramo o rastu BDP-a, dovodimo investitore, smanjujemo nezaposlenost, ali ako nemamo uspeh kao Savet za populacionu politiku nemamo budućnost – rekla je Brnabić.

Prvi koraci su preduzeti. Ministarka Đukić Dejanović kaže da je za projekte u 15 opština u Srbiji, koji bi trebalo da doprinesu boljoj populacionoj politici, dodeljeno 130 miliona dinara bespovratne pomoći.

– To su najrazličitiji projekti počev od nabavke 18 bicikala, za šta je novac tražila opština Šid kako bi asistenti mogli da odlaze u 18 okolnih sela i obilaze porodilje, pa do finansijske pomoći porodicama sa decom. Radilo se i na tome da se obezbede ginekolozi za manje opštine u Srbiji, jer postojeća zakonska regulativa kaže da ginekologa mogu da imaju domovi zdravlja na teritoriji sa više od 20.000 stanovnika – izjavila je ona.

Ministarka Ćukić Dejanović je, podnoseći izveštaj o dosadašnjem radu Saveta, ukazala na to da je najbitnije stumulisati rađanje drugog deteta, jer se 52 odsto parova “zaustavi” na samo jednom.

– Da ne bismo i ubuduće svake godine imali za 35.000 stanovnika manje bilo bi potrebno da 11 odsto žena u periodu kada mogu biti majke ima jedno dete, 44 odsto dvoje dece, a 45 odsto troje. Kod nas je situacija drastično drugačija, i da bi se to izmenilo između ostalog važno je i usklađivanje rada i roditeljstva, jer se dešava da žene koje žele da rađaju doživljavaju najteži oblik diskriminacije i degradacije od poslodavaca. – rekla je Đukić Dejanović.

Ona dodaje da Srbija ima dobra zakonska rešenja, ali da na njih zaboravljaju i poslodavci i svi ostali.

PROŠLE GODINE SAMO 65.000 NOVOROĐENČADI

– Prošla godina je bila najgora kada je reč o natalitetu, jer je rođeno svega 65.000 beba. U prvoj polovini ove godine ima pomaka: za šest odsto je veći natalitet nego u istom periodu lane, ali i dalje godišnje u proseku ostajemo bez 35.000 stanovnika i šesta smo po starosti nacija u Evropi – kaže Slavica Đukić Dejanović.

Izvor: Večernje novosti

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime