Pričali smo sa medicinskom direktoricom Švajcarske banke matičnih ćelija

0
Foto: Swiss Stem Cell Bank

Veronika Alebertini medicinska je direktorica švajcarske banke matičnih ćelija Swiss Stem Cell Bank. Ova banka od skoro ima predstavništvo i u Srbiji, preko firme BioTechnology and Genetics.

Upitali smo Veroniku o stanju u svetu matičnih ćelija i najnovijim standardima kod banaka koje čuvaju ćelije iz pupčanika – Fact NetCord akreditaciji. 

  1. Swiss Stem Cell Bank – švajcarsko poreklo upućuje na sigurnost i poverenje. Da li je to zaista tako?

Švajcarska banka matičnih ćelija, sa više od 20 000 sačuvanih uzoraka matičnih ćelija, definitivno je jedna od vodećih banaka matičnih ćelija u Evropi. Od samog početka, pre više od dvanaest godina u istraživanjima kardiološke klinike, SSCB je poslovao prateći tri koncepta: kvalitet, sigurnost i otvorenost. Aktivnosti SSCB banke su pod strogim nadzorom Swissmedic-a i Švajcarske agencije za terapijske proizvode (Swiss Agency for therapeutic products). Swissmedic je od 2005. godine nekoliko puta vršio nadzor svih procesa i procedura u našoj banci, da bi se uverio u kvalitet rada. I ne samo to, u 2012. godini  SSCB je dobio prestižnu FACT NetCord akreditaciju, međunarodnu potvrdu kvaliteta koja potvrđuje pouzdanost i sigurnost SSCB-a u procesu čuvanja matičnih ćelija. Posle dugog i kompleksnog procesa, FACT NetCord, svetska akreditacija za javne i privatne banke matičnih ćelija, zvanično nas imenuje kao akreditovanu banku, rangirajući SSCB kao jednu od sedam najboljih privatnih banaka matičnih ćelija u svetu. Više od 12 godina aktivnosti, sertifikovan kvalitet i snažan naučni tim, najbolja su garancija ne samo za roditelje koji odlučuju gde da sačuvaju matične ćelije iz pupčanika svoje bebe, nego i za klinike za transplantaciju, koje svakodnevno za svoje pacijente koriste matične ćelije koje smo mi sačuvali.

  1. Šta su garancije (medicinske i pravne) za uzorke matičnih ćelija za roditelje u Srbiji?

Uloga banke matičnih ćelija je da garantuje pacijentima, njihovoj porodici i zdravstvenim ustanovama da je posvećena pružanju visokokvalitetnih usluga. Propisi, standardi i akreditacije u bankama matičnih ćelija promovišu tu sigurnost, i nastavljaju da unapređuju i razvijaju kvalitet ćelija za transplantaciju.

Usklađenost sa standardima, među njima i sa FACT NetCord standardom, od suštinskog je značaja za jedinstven jezik u ovoj oblasti, jezik prepoznat širom sveta.

Za banku matičnih ćelija kao što je SSCB, koja prima uzorke iz mnogih zemalja širom sveta, prelazeći međunarodne granice, osnovno je da poštuje pravila svake zemlje, a FACT NetCord olakšava usaglašavanje propisa. Usluge SSCB-a obuhvataju i organizaciju transporta uzorka u međunarodni Klinički program, što je još jedan delikatan korak koji zahteva znanje i profesionalnost. Poštujući ovaj standard, SSCB preuzima odgovornost za pružanje prvoklasnih proizvoda koji su sigurni, čisti i visoko primenjivi.

 

  1. Foto: Swiss Stem Cell Bank

    Šta mislite koji je domet matičnih ćelija u medicinskoj praksi? Stiče se utisak da se u javnosti ponekad javlja sumnja o korisnosti matičnih ćelija, barem kad je Srbija u pitanju.

U ovom trenutku, više od 4500 kliničkih ispitivanja širom sveta koristi matične ćelije za lečenje mnogih vrsta bolesti posebno u: hematologiji, neurologiji, neurohirurgiji, ortopediji, dermatologiji i oftamologiji. To je ogroman broj, pogotovo ako uzmemo u obzir da je pre samo deset godina bilo oko 400 studija. Milioni pacijenata poboljšali su svoje stanje zahvaljujući matičnim ćelijama. Postignut je veliki napredak, posebno u oblasti matičnih ćelija iz pupčanika gde je prva transplantacija ovih ćelija obavljena pre 29 godina u Francuskoj kod deteta koje je imalo Fankonijevu anemiju.

“Po mom mišljanju, krv iz pupčane mase je vrlo mlada u smislu njenog otkrivanja i dalje ima dalek razvojni put. Izvanredno je to što jedna rutinski selektovana supstanca može spasiti živote. Iako se potencijal krvi iz pločica u HSCT-u u velikoj meri realizuje, u budućnosti on će dobiti svoju još širu primenu kod donatora za pacijente sa manjinskim stanicama, kojima su potrebni donator za HSCT za maligne i nemaligne bolesti, popust anemije srpastih ćelija. Predviđam da je se upotreba ćelija iz krvi pupčane vrpce, kako autolognih, tako i alogenih, kao ćelijske terapije u novijem polju regenerativne medicine, koja je trenutno u povoju, pojaviti kao jedan od najvećih napredaka u novijoj medicinkoj terapiji tokom sledećih deset godina.“ – Mislim da ove reči profesorke Džoane Kurcberg (Prof. Joanne Kurtzberg), predsednice Udruženja pandemije krvi i direktorke programa kliničke i transplantacijske ćelijske terapije na Univerzitetu Duke u Sjedinjenim Američkim Državama, autorke 300 naučnih publikacija i glavnog istraživača u 26 kliničkih ispitivanja, sumiraju najbolje veliki potencijal matičnih ćelija iz pupčanika.

4. Zašto je FACT NetCord toliko važan i šta on znači roditeljima u Srbiji, koji odluče da sačuvaju matične ćelije iz pupčanika svog deteta u švajcarskoj banci – Swiss Stem Cell Bank? Uzmite u obzir i to da Srbija još uvek nema javnu banku matičnih ćelija.

Kao što sam prethodno rekla, čuvanje ćelija krvi iz pupčane vrpce za buduću medicinsku upotrebu ima mnogo prednosti. Kako je ova klinička mogućnost postala realnost, sakupljanje i čuvanje matičnih ćelija počeli su da se primenjuju širom sveta. Povećanje broja banaka matičnih ćelija, nužno je dovelo do uspostavljanja standarda kvaliteta koji kontinuirano prate zahteve za transplantacijom, zajedno sa medicinskim napretkom. U skladu sa ovim, FACT NetCord pokazuje veliku posvećenost kontroli svakog aspekta koji utiče na kvalitet proizvoda, promovišući poboljšanje i napredak u ćelijskoj terapiji i regenerativnoj medicini. FACT je jedina agencija za akreditaciju koja se bavi svim aspektima, od kvalitetnog prikupljanja, obrade, testiranja, skladištenja, selekcije, do preuzimanja. Rad pod ovim standardom podrazumeva i korišćenje validiranih metoda i kvalifikovanog osoblja, adekvatan potrošni materijal, kvalitetne reagense i opremu. Zahvaljujući ovom sertifikatu, centri za transplantaciju (bolnice i zdravstvene ustanove) imaju više poverenja da koriste ćelije krvi iz SSCB banke, jer su one najvišeg kvaliteta.

Mnoge naučne studije pokazale su da su uzorci koji dolaze od banaka akreditovanih Fact NetCord standardom, povezani sa većim kvalitetom uzorka i boljim rezultatom uspešnosti terapije kod pacijenata.

5. Da li ćete uskoro doći u Srbiju i podeliti svoje iskustvo o FACT NetCord standardu sa kolegama iz ove oblasti?

Kao FACT NetCord akreditovnana banka matičnih ćelija, naš osnovni cilj je deljenje naših iskustava u čuvanju matičnih ćelija najvišeg kvaliteta sa što većim brojem ljudi. Ovo se posebno odnosi na osobe uključne u prikupljanje uzoraka – ginekologe, medicinske sestre, babice, ali i hematologe, pedijatre i ostale lekare koji su zainteresovani da nauče nešto više o transplantaciji i lečenju matičnim ćelijama. Učešće u kongresima, obuke u bolnicama i medicinskim školama, idealan su način da podelimo naše iskustvo.

Više o švajcarskoj banci matičnih ćelija Swiss Stem Cell Bank i njenom radu u Srbiji možete pronaći na zvaničnom sajtu. 

MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime