Pranje voća i povrća

0

SVI ŽELIMO DA SE ZDRAVO HRANIMO, A NAROČITO DA SVOJOJ DECI OBEZBEDIMO ZDRAVU I ORGANSKU HRANU. ČESTO PRILIKOM ODABIRA I KUPOVINE VOĆA I POVRĆA NE MOŽEMO BITI SIGURNI GDE SU UZGAJANI I DA LI SU TRETIRANI RAZLIČITIM HEMIJSKIM SREDSTVIMA. ZATO VOĆE I POVRĆE PRE KONZUMACIJE TREBA PRATI. PROČITAJTE KAKO.

Šta kupujemo

Iako bismo svi želeli organski uzgojenu hranu to u većini slučajeva nije moguće. Većina ljudi nije u mogućnosti sama uzgajati voće i povrće, ne može ih sebi priuštiti jer su puno skuplji ili nemaju priliku. Najčešće kupovinu obavljamo u prodavnicama koje namirnice nabavljaju od prodavača na veliko. Tu svakako možemo biti sigurni da je voće i povrće koje je u ponudi tretirano veštačkim đubrivom, pesticidima, fungicidima i ostalim sredstvima koja nisu zdrava. Najveća šteta jeste što se trudimo da prilikom konzumiranja odstranimo koru sa voća i povrća, a za nju naučnici tvrde da je najzdraviji i u nekim slučajevima nutritivno najbogatiji deo biljke. Zato moramo obratiti pažnju na pranje voća i povrća.

Načini pranja voća i povrća

Svesni smo da kako god da peremo voće i povrće ne možemo stoprocentno uništiti sva hemijska sredstva nanesena na proizvod prilikom njegovog uzgoja. Zato možemo bar jedan deo odstraniti pravilnim pranjem. U pranju svakako ne treba preteerivati ali ne treba ga ni uzimati olako ni zanemariti jer se bar deo štetnih stvari ukloni. Sve što konzumiramo treba prati neposredno pre upotrebe jer su i voće i povrće skloni truljenju. Svi prirodni dodaci koje koristimo poput sirćeta, sode ili limuna imaju smisla i te kako, ali ne mogu potpuno ukloniti neke od supstanci. Dajemo vam neke predloge kako oprati voće i povrće:

  • Pranje u sirćetnom rastvoru u razmeri 1:3. Ovaj rastvor dokazano uništava oko 90 procenata bakterija kao i sloj voska na voću ili povrću. Ako vam vreme to dozvoljava, namirnice možete ostaviti pola sata u ovom rastvoru, zatim isprati pod vodom i onda konzumirati.
  • Rastvor od vode, limunovog soka i sode bikarbone koji je takođe prirodni način čišćenja. Ovim možete oprati namirnice i onda ih ponovo isprati vodom pre jela. Takođe možete ostaviti neko vreme namirnice potopljene u rastvoru.
  • Pranje u razblaženom deterdžentu koji je svakako manje štetan nego hemijska sredstva korišćena prilikom uzgoja. Pere se razblaženim rastvorom i sunđerom a zatim detaljno ispira čistom vodom. Neki stručnjaci smatraju da se ovim načinom sigurno uklanja gornji, voštani sloj prskanog sredstva na voću i povrću.
  • Čistač za voće i povrće koji možete naći u prodaji u prodavnicama. Najčešće su i ovi rastvori 100 posto na prirodnoj bazi.

Prilikom pranja koristite čiste sunđere ili četke da biste skinuli površinski sloj na voću i povrću i uvek ispirajte čistom vodom prije konzumiranja. Ako kupujete organsko voće i povrće pokušajte da koristite i koru u ishrani pogotovo zato što je kod gotovo svih vrsta kora nutritivno veoma bogata. Lisnato povrće uvek razdvajajte i perite list po list, začinske biljke perite umakanjem u hladnu vodu, a osetljivo voće i povrće perite potapanjem i ispirajte pod slabim mlazom vode. Svakako se trudite da koristite što više organski uzgojenu hranu.

Neka zdrave navike budu deo vašeg života.

MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime