Potaž od hokaido bundeve

1

Bogata izgledom i ukusom – hokaido bundeva sve je popularnija na trpezama. Izvrsna je i za slatka i za slana jela, može se koristiti kao prilog, ali i kao glavno jelo. Ovu bundevu nazivaju kraljicom bundeva u zamlji izlazećeg sunca, odakle vodi i poreklo. Upravo zbg toga, u narodu je poznata i kao japanska tikva.

Hokaido bundeva ima bogat ukus koji pomalo podseća na kesten. Narandžasto meso bundeve sadrži niz dragocenih i lekovitih sastojaka. Pored manjih kolicina belancevina, ugljenih hidrata i masti, tu je niz vitamina (karotina ili provitamina A, C i vitamina B grupe – B1, B2, B3, B6, zatim niacina, folne kiseline i drugih), kao i mineralnih sastojaka (kalijuma, fosfora, kalcijuma, gvožda).

Danas vam donosimo recept za potaž od hokaido bundeve, koji možete poslužiti i svojoj bebi kao ukusnu kašicu. 

Sastojci:
500g hokaido bundeve
1 krompir
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 šargarepe
1,5 l vode
soli, bibera po ukusu
1 veza peršuna
2 kašike maslinovog ulja

Priprema:
Operite hokaido bundevu, očistite je od koštica i narežite na kockice zajedno sa korom.
Oljuštite krompir i narežite ga na kockice, očistite šargarepu i iseckajte je.
Luk očistite, naseckajte, stavite na vruće ulje i prodinstajte, zatim dodajte bundevu, krompir i šargarepu, pa sipajte vodu i kuvajte na tihoj vatri. Ukoliko pripremate obrok i za bebu, luk možete prodinstani i na malo vode.
Kuvano povrće izblendajte u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera, a zatim mu dodajte začine po ukusu – biber, so i iseckani list pršuna.
Po želji, u čorbu možete dodati i malo pavlake za kuvanje, obične pavlake ili malo biljnog mleka.

Potaž servirajte vruć uz očišćene koštice bundeve ili prepečene kockice hleba!

Prijatno!

MamaKlik.rs

Povezani Postovi

1 KOMENTAR

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime