Policija po prijavi tužilaštva saslušala prve zagovornike antivakcinacije

0
Foto: pixabay.com

Prva saslušanja protiv antivakcinaša po krivičnoj prijavi koju je podiglo Više javno tužilaštvo počela su danas u beogradskoj policiji, saznaje “Blic”.

Rano jutros obavljeno je prvo saslušanje, kada je u policiji ispitana profesorka Mira Sovilj. Ona je u policijsku stanicu došla sama. Nekoliko sati posle nje ispitan je lekar Todor Jovanović koji je pred inspektore došao zajedno sa advokatom.

Pobornici antivakcinaškog pokreta saslušani su nakon što je početkom februara grupa od 270 roditelja podnela krivičnu prijavu zbog širenja straha i panike od vakcine i pojave epidemije morbila.

Među najpoznatijim ljudima sa ovog spiska protiv kojih je podneta krivična prijava u Prvom osnovnom sudu u Beogradu su: Slađana Velkov, Jelena Karleuša, Miroljub Petrović, Maja Volk i Mirjana Bobić Mojsilović. S druge strane, na čelu grupe roditelja iz cele Srbije koji su odlučili da krivično gone gotovo ceo antivakcinalni lobi jesu doktori Tomislav Stevanović iz Zrenjanina i Vladimir Cimerman iz Beograda. Kako kažu, to su morali da učine da bi zaštitili zdravlje nacije i kolektivni imunitet.

– Krivičnom prijavom želimo da stanemo konačno na put tom antivakcinalnom lobiju i šarlatanima koji poslednjih godina šire paniku i strah u vezi sa vakcinacijom dece i uvaljuju svoje šarlatanske metode lečenja. Praktično svaki pokušaj priznatih epidemiologa i imunologa da edukuju stanovništvo u vezi sa vakcinacijom oni su osujetili svojom kontrapropagandom, pre svega na internetu. Na taj način izazvali su strah i paniku kod građana, što je direktno za posledicu imalo opadanje broja vakcinisane dece i pojavu epidemije morbila – rekao je ranije Stevanović.

Ubrzo nakon toga krivična prijava prebačena je iz Prvog u Više tužilaštvo u Beogadu, u odeljenje za Visokotehnološki kriminal, koje je potom saopštilo je da utvrđuje krivične odgovornosti više javnih ličnosti, protivnika vakcijacije.

– Oni su predmet obrade i procesuiranja odeljenja koje vrši provere navedenog činjeničnog stanja i prikuplja potrebne dokaze i dokumentaciju kako bi na adekvatan način i u potpunosti pretkrivični postupak bio sproveden i okončan – navodeno je tada u saopštenju.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime