Pokreti bebe u stomaku

0
Photo: pixabay.com

Jedna od najlepših stvari tokom trudnoće jesu pokreti malenog bića u vašem stomaku. Trudnice jedva čekaju dan kada će osetiti svoju bebu, a mame se sa nostalgijom sećaju tog perioda. Bebini pokreti u stomaku čine dodatnu bliskost između mame i bebe.

Bebe počinju da se pomeraju već u sedmoj nedelji trudnoće, ali su ti pokreti veoma nežni, te ih buduća mama ne oseti. Većina trudnica oseti pokrete oko 20. nedelje, odnosno na polovini trudnoće. Češći je slučaj da prvorotke kasnije osete prve bebine pokrete, nego višerotke, no kao i svaka trudnoća, i ovo je individualna stvar.

Pokreti bebe tokom trudnoće:

Bebe su u stomaku jako aktivne,  bez obzira na to da li spavaju ili ne. Konstantno se protežu, prave pokrete rukama i nogama,  okreću se i istražuju gde se nalaze. Ukoliko su u pitanju dve bebe kretanje je umerenije zbog manjka prostora, ali je takođe prisutno, samo je ono prilagođeno prostoru.

Peti mesec trudnoće

Beba se već pomera, ali u ovim nedeljama postaje posebno aktivna. Svake nedelje počevši od 20. nedelje, aktivnost se povećava i trudnica sve jasnije oseća bebine pokrete, oseća kako se maleno biće unutar stomaka proteže i pomera.

Šesti mesec 

Sada beba već reaguje na spoljašnje podražaje, prevrće se, udara rukicama i nogama. Takođe, majke mogu osetiti bebino štucanje u vidu ritmičnih trzaja u stomaku. Beba štuca jer guta amnionsku tečnost, što dovodi do kontrahovanja dijafragme i ovo je sasvim normalna pojava.

Sedmi mesec trudnoće

Beba sada dobro prepoznaje poznate glasove, pogotovo majčin i može reagovati na njih. U stomaku ona još uvek ima dovoljno mesta, te svakodnevno izvodi prave akrobacije – pomera ruke, šutira nogama, okreće se za 360 stepeni. Beba može i da se mazi, češka i sisa svoj palac.

Osmi mesec

Ovo je period kad intenzitet i jačina bebinih pokreta dostižu svoj maksimum, pa možete samo zamisliti kakve vratolomije izvodi vaša beba. Beba čak i u 34. nedelji trudnoće može da se okrene za 180 stepeni.

Osam i po meseci trudnoće

U ovom periodu kod većine prvorotki bebe se nameštaju u položaj u kakvom će ostati do samog porođaja. Kod ostalih trudnoća bebe još mogu menjati svoj položaj, no osetno je da u stomaku više nemaju toliko prostora za akrobacije. Između 28. i 30. nedelje trudnoće većina beba položena je uzdužno glavom ka dole i tako će ostati do porođaja.

Deveti mesec trudnoće

Kako beba pred porođaj ubrzano raste, tako se njeni pokreti ublažavaju i postaju ređi. Ovo je posledica toga da beba zauzima veliki deo stomaka i više nema toliko prostora da se okreće. Ipak, i dalje će se dešavati da osetite po neki oštar udarac, ali ne tako često kao do sada. Naravno, beba ne treba stalno da miruje, pa treba svakako obratiti pažnju da osetite bebine pokrete bar nekoliko puta u toku dana. Ovo je posebno važno kontrolisati dve nedelje pred porođaj.

MamaKlik.rs

Povezani Postovi

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime